Webcam volgt broedend koppel slechtvalken op toren Onze-Lieve-Vrouwekerk

Via een webcam kan je het broeden live volgen. © gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Sinds kort kan je het broedende koppel slechtvalken op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge live volgen. Natuurpunt Brugs Ommeland plaatste er een webcam.

Het was onder impuls van Paul Maertens en de enthousiaste medewekers van de vogelwerkgroep ‘Mergus’ van Natuurpunt Brugs Ommeland dat een webcam geplaatst werd. Je kan de beelden hier live volgen.

De slechtvalken waren met uitsterven bedreigd, maar zijn sinds 2008 weer actief in Brugge. Ze broeden op de Sint-Salvatorskathedraal en de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het wijfje legt eind maart telkens drie à vier eieren. Het broeden duurt 32 dagen. Zes weken na het uitkomen vliegen de jongen uit. Ook die unieke beelden zal je straks live kunnen volgen dankzij de webcam.

Slechtvalken meten tot 54 centimeter en hebben een vleugelspanwijdte tot 115 centimeter. Wijfjes zijn groter dan het mannetje en beiden zijn te herkennen aan de blauwgrijze bovendelen en vaalwitte onderkant, met donkere dwarsstrepen. De kop is donker met een brede, zwarte baardstreep. De jonge vogels zijn bruin met donkere lengtestrepen op de buik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier