Waregemse Zomerbars gewikt en gewogen

© PNW
Redactie KW

Zomerbars vind je tegenwoordig overal. Ook Waregem telt er drie. Wat onderscheidt hen van elkaar? Wat maakt het dé place to be of net helemaal niet? Wij deden de test.

Net zoals vorige zomer telt Groot-Waregem drie zomerbars. Bar à Côté, de eerste, is gelegen nabij de Waregem Golf Club en Waregem Sportcenter. De tweede, Zomerbar Waregem, bevindt zich in tegenstelling tot de naam doet vermoeden in deelgemeente Sint-Eloois-Vijve. Bar Oskar, de laatste, heeft zijn stek pal bovenop de nieuwe tribune van de Waregemse hippodroom.

Er is afgelopen jaar wel een natuurlijk verloop geweest in de zomerbars. Bar Oskar is nagelnieuw en opende al in april van dit jaar, waardoor het strikt genomen geen zomerbar is. Verdwenen is Bar D’éte, het verlengstuk van café Klokkenhof in Desselgem. De zomerbar zorgde voor te veel geluidshinder bij de buren, waardoor het café dit jaar geen vergunning aanvroeg. Bar à Côté en Zomerbar Waregem zijn oudgedienden die ook dit jaar van de partij zijn.

Maar waarvoor staat elke zomerbar nu precies? “Je mag de drie zomerbars niet op één hoop gooien“, zegt Stijn Deleersnijder, zaakvoerder van Bar à Côté. “Ik vind dat Waregemnaars eens naar elk van de drie zomerbars moeten gaan, om de verschillen te zien.”

Bloemschikken

In elk geval stellen alle eigenaars dat ze openstaan voor jong en oud, en dat iedereen zich welkom moet voelen in hun bar. Toch zijn er verschillen in aanpak tussen alle bars. “Zo focussen wij op activiteiten”, zegt Eline Coorevits van Zomerbar Waregem. “Denk maar aan een cursus bloemschikken, een aperitiefjogging of een tornooi lasershooten.” Ook Bar à Côté werkt volgens dit principe. “Wij organiseren op donderdag een after-workdrink, op vrijdag een happy hour, op zaterdag een thema-avond en ten slotte ook family sunday”, zegt Stijn Deleersnijder.

Enkel Bar Oskar keert zich volledig af van zulke activiteiten. “Wij doen dat bewust niet, want we willen een echte aperitiefbar zijn. De focus ligt op genieten, samen met vrienden of familie, met een cocktail of tapas”, zegt Thomas Vanparijs. “Een koppel zestigers naast een bende jonge gasten, daarnaar streven wij.” Iedereen bereiken is uiteraard ook het motto van de andere bars, “maar wij willen ook inzetten op beleving”, stelt Eline Coorevits. “Daarom zorgen wij op zaterdag bijvoorbeeld voor live-muziek.”

Conclusie: de zomerbars hebben elk hun eigen manier van werken en hun plus- en minpunten, maar ze zijn alle drie zeker een bezoek waard. Naar welke bar je moet gaan, hangt volledig af van welke soort avond je wil beleven… (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier