Waregemse Voedselbank krijgt nieuwbouw en introduceert sociale kruidenierswinkel

Kris Verhelst. © DJW
Redactie KW

Voedselbank ‘t Kelderke verhuist binnen afzienbare tijd naar een nieuwbouw aan de overkant van de weg. Hoewel de organisatie dringend meer ruimte nodig heeft, zijn er toch minder Waregemnaren die voedselpakketten nodig hebben. “In de nieuwbouw willen we een sociale kruidenierswinkel inrichten”, vertelt verantwoordelijke Kris Verhelst.

De stad is momenteel bezig met een aanpassing van het ruimtelijk ordeningsplan, zodat er kan gebouwd op gronden naast de volkstuintjes en tegenover sociale werkplaats Veloods. Kris Verhelst, die verantwoordelijk is voor de Europese voedselsteun aan ‘t Kelderke, verduidelijkt dat het nieuwe gebouw meer dan welkom zal zijn. ‘t Kelderke is gevestigd op het bedrijventerrein Windhoek aan de Vijfseweg. De nieuwbouw komt aan de overkant van de weg.

Sociale kruidenierswinkel

“We delen de huidige ruimte met Het Vlaamse Kruis en het Rode Kruis”, aldus Kris Verhelst. “Dat is best goed, maar als voedselbank hebben wij nood aan een grote opslagruimte voor de goederen, producten en voedingswaren die worden geleverd of die wij zelf met de vrijwilligers van ‘t Kelderke gaan ophalen. In de nieuwbouw zal dat geen probleem zijn, er zal voldoende ruimte zijn. Maar zover zijn wij nog niet. De plannen moeten nog getekend worden, het ontwerp en alles wat daarbij hoort, moet nog worden goedgekeurd.”

“Intussen blijven wij er elke week voor zorgen dat de door het OCMW gescreende noodlijdende gezinnen de wekelijkse voedselpakketten kunnen ophalen. Momenteel zijn dat er 100. Dat cijfer staat voor 250 tot 360 gezinsleden. Enkele jaren geleden was dat heel wat meer. Ik denk dat zeker de screening door het OCMW belangrijk is. En ook: dat de pakketten terechtkomen bij die gezinnen die ze echt nodig hebben en voor wie ze bestemd zijn. Maar dan nog bereiken wij in dat geval niet iedereen. Dat weten we.”

Als de nieuwbouw af is en de verhuizing kan beginnen, zal ‘t Kelderke er het systeem van een ‘sociale kruidenierswinkel’ invoeren. De mensen zullen er zichzelf kunnen bedienen. Ze zullen zelf hun pakket kunnen samenstellen onder begeleiding van een vrijwilliger.

“Die sociale kruidenierswinkel is een nieuwigheid waarmee wij gaan uitpakken”, licht Kris Verhelst toe. “Nu stellen wij nog altijd de pakketten samen. En het gebeurt al eens dat het betrokken gezin voor wie het bedoeld is, niet altijd alles wat daarbij steekt, moet hebben. Dat mag men aan ons teruggeven. Maar dat gebeurt niet. Wat men niet wenst, wordt zomaar weggekieperd. Het systeem van het zelf samenstellen gaat daar tegenin en zal verlopen op basis van een ticketsysteem. De praktische kant van de zaak moeten wij nog verder uitwerken. Dat is werk voor de komende tijd.”

Belangrijke leverancier van de producten voor ‘t Kelderke is in elk geval de Europese voedselbank. Op jaarbasis levert die onder andere 16.500 liter melk, 1.340 kilo rijst, 708 bokalen confituur, 660 flessen olijfolie, 732 blikken appelmoes en verder ook nog tarwemeel, makreel in olijfolie, gemalen koffie, fair trade chocolade en tarwevlokken.

Heel gevarieerd

“Het is heel gevarieerd wat wij van de Europese voedselbank krijgen”, aldus Kris Verhelst. “Ik kijk wat er binnenkomt, hoeveel er de deur uitgaat en maak daarvan elke week een inventaris op. Straks kan dat allemaal aan de hand van een app, waarvoor ik nu een speciale opleiding volg. Het gebruik daarvan zal de zaken in elk geval vergemakkelijken en de mensen van Europese organisatie zullen ook direct op de hoogte zijn en blijven van alles wat er gebeurt met voedselsteun.”

“Daarnaast gaan wij zelf wekelijks producten kopen bij grootwarenhuizen. Ook bij de bakkers gaan we langs. Daarbovenop krijgen wij heel veel steun van alle Waregemse serviceclubs. Plus verenigingen en organisaties die speciaal ‘t Kelderke als goed doel kiezen als ze een of ander specifiek evenement organiseren. Een dertigtal vrijwilligers zorgt er voor dat het elke week vlot verloopt en dat de producten terecht komen bij wie ze nodig heeft. Zeker Jeannette Destoop moet vermeld worden, met wie het eigenlijk allemaal begon. En zeker ook Frederika Declercq en Jean Faveere die de naam ‘t Kelderke bedacht.”

“De voedselbank draait op puur vrijwilligerswerk, op enthousiaste medewerkers die zich telkens inzetten voor wie het moeilijk heeft”, besluit Kris Verhelst. “Ik denk dat het in Vlaanderen zelf een uniek gegeven is dat én de stad, het OCMW én alle serviceclubs -aangevuld met vele verenigingen- daarvoor graag samenwerken.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier