Waregemse stadsgids Linda Claus: “Het contact met de mensen vind ik plezant”

Claus Linda: "Ik vind Waregem een mooie en dynamische stad." © HDV
Redactie KW

De toeristen hebben Waregem ontdekt. Sedert het oorlogsmuseum Hippo. War, het bezoekerscentrum op de Amerikaanse begraafplaats ‘Flanders Field’ en het modernistische gebouw Villa Gaverzicht te bezichtigen zijn, neemt het aantal gidsbeurten in de stad spectaculair toe. “En de aanvragen blijven maar binnenstromen”, zegt Linda Claus (56), stadsgids en coördinator voor de gidsbeurten.

De drie bijkomende attractiepolen zorgen ervoor dat ‘de paardenstad’ een spectaculaire sprong voorwaarts neemt. Dat blijkt uit de evolutie van het aantal gidsbeurten in de stad dat de Waregemse Gidsenkring leidt. Waren er dat in 2015 nog 92, dan zijn er dat in 2018 voorlopig al 142. Dat is omgerekend een stijging met meer dan vijftig procent dus. Bovendien duurt het jaar nog lang en blijft het aanvragen voor gidsbeurten regenen. Linda Claus van de Waregemse Gidsenkring is dan ook meer dan tevreden.

“De hippodroom en Amerikaanse begraafplaats zijn mijn favorieten”

Kunnen jullie het nog allemaal bolwerken?

“We zijn veel meer bevraagd dan vroeger, dat is wel duidelijk. Zeven jaar na de start van de Gidsenkring in 1992 ben ik er zelf bijgekomen en toen had ik gemiddeld vier gidsbeurten per jaar. Vorig jaar zat ik er al aan één of twee per maand. Ook mijn zes collega-gidsen steken allemaal een tandje bij. Nieuwkomers zijn dan ook welkom. Al moeten kandidaat-gidsen er wel rekening mee houden dat hen eerst een twee jaar durende cursus wacht bij Syntra West vooraleer ze kunnen starten. De eisen van de West-Vlaamse Gidsenkring, die alle lokale kringen overkoepelt, zijn veel strenger geworden.”

Geef eens enkele voorbeelden van gidsbeurten?

“Vooreerst zijn er onze thematische wandelingen. Er is er één rond het paard, eentje in het teken van eten en drinken, ‘Lekker Waregem’ genoemd, en je kunt ook kiezen voor de Mirakelwandeling in Nieuwenhove. Daarnaast zijn er de gidsbeurten op diverse locaties. Zeker Hippo. War is enorm in trek.”

Van de deelgemeenten is evenwel geen sprake. Komt daar verandering in?

“Eén van onze gidsen is nu een wandeling aan het uitwerken in Beveren-Leie waarin onder meer het Goed te Beaulieu centraal zal staan en waar zeker ook de Zavelput aan bod zal komen. We willen die dit najaar voorstellen.”

Wat bevalt je zo aan het gidsen?

“Het contact met de mensen vind ik plezant, maar ik vertel ook graag. Verder speelt ook mee dat ik Waregem een mooie en dynamische stad vind waar heel wat te beleven is. Vooral de hippodroom en de Amerikaanse begraafplaats zijn mijn favorieten. Ik gids daar ook het liefst.”

Tot op welke leeftijd kan je blijven gidsen, denk je?

“Zolang je kunt stappen en de passie en het enthousiasme aanwezig blijven, is er geen probleem volgens mij. Onze oudste gids, Simonne Coucke, is er nu 81 en ze gidst nog altijd als de beste. Dankzij haar kennis, haar humor en haar vlotte babbel hangt iedereen onmiddellijk aan haar lippen.”

Heb je nooit overwogen om een job te zoeken in de toeristische sector?

“Ja, na het secundair onderwijs heb ik geaarzeld welke studierichting ik zou kiezen. Dat ik niet voor toerisme gekozen heb, maar voor het regentaat, komt voor een stuk omdat ik ook een gezin wilde stichten. Ik vermoedde toen dat dit minder evident zou zijn met een job in de toeristische sector. Maar het is dus blijven kriebelen.”

Ben je zelf het type dat graag op citytrip gaat en daar alles wil verkennen?

“Mijn man en ik reizen graag en citytrips maken daar zeker deel van uit. Als we in een stad zijn, wil ik zoveel mogelijk gezien hebben. Mijn favoriete stad is Londen. Het is één van de weinige steden waar ik blijf naartoe gaan. Als leerkracht Engels heb ik er ook lang excursies georganiseerd met de derdejaars van onze school.”

Wat bevalt je zo aan Londen?

“Ik ben weg van de Theems. Water trekt me altijd aan, maar in Londen nog iets meer dan elders. De Theems is daar ook één van mijn favoriete plaatsen om te wandelen, ook ‘s avonds. Ik vind het daar heel rustgevend om te kuieren.” (Freddy Vermoere)

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en bezienswaardigheden van Waregem kan lid worden van de Waregemse Gidsenkring: www.facebook.com/waregemsegidsenkring.