Waregemse Jagers en ruiters krijgen zegen

Ruiters, amazones en paarden kleuren de viering van Sint-Hubertus op het marktplein. © DJW
Redactie KW

Op de Sint-Hubertusviering van zondag 18 november staat de misviering in de dekenale kerk van 10.45 uur centraal. Voorafgaand zijn er een aantal activiteiten waarvoor ruiters, amazones, koetsiers en jagers samenwerken. De viering zal een hele voormiddag in beslag nemen.

“Het begint al rond 9 uur op de terreinen van Sport Vlaanderen aan de Veldloopstraat“, licht Isabelle Henderson, lid van de organisatie, toe. “Daar verzamelen ruiters, amazones en al wie meedoet aan een lange morgenwandeling die uiteindelijk leidt naar het stadscentrum. Vooraf presenteren we nog een nieuwigheid in het Sport Centrum. Daar zullen de jongste ruiters en amazones -zij die nog maar net paardrijden- in de paddock over aangepaste hindernissen springen. Dat gebeurt onder het toezicht van twee begeleiders. Op die manier kunnen de allerjongsten van het ruitergezelschap eveneens Hubertus vieren. Samen gaat het dan richting marktplein, waar na afloop van de mis iedereen de zegen van de deken krijgt.”

Vaste gast op het evenement is het jachthoornensemble Rallye Ypara. Zij luisteren zowel de eucharistieviering op als de begroeting van jagers, ruiters, koetsiers en paarden, honden, huisdieren op en rond het Ceremonieplein. De muzikanten blazen daarvoor de gekende muziekjes die te maken hebben met het begin en het einde van de jacht.

Zondagvoormiddag geldt op het marktplein een verkeerverbod door dit event. Tussen 11.30 en 12.30 uur is alle toegang verboden voor alle bestuurders in beide richtingen op de Markt, in de Stormestraat tussen het Meersstraatje en de Markt en in de Stationsstraat tussen de Oscar Verschuerestraat en de Markt. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier