Waregemse heemkundige Luc Van Houcke houdt een pleidooi voor Felix De Ruyck

Redactie KW

Bezorg Felix De Ruyck een standbeeld of noem een belangrijke straat naar hem in Waregem. Dat is wat heemkundige Luc Van Houcke suggereert aan het stadsbestuur nu het 200 jaar geleden is dat De Ruyck geboren werd. “Hij is de ondergewaardeerde mecenas in de stad die even belangrijk was als zijn schoonbroer Jules Storme, die hier jaren burgemeester was. Naar hem is wel een grote centrumstraat genoemd.”

Het lijkt nogal vreemd dat iemand die in de 21ste eeuw leeft zich zo druk maakt over een figuur die al meer dan 130 jaar geleden gestorven is. “Neen, dat is het niet”, reageert Luc Van Houcke (70) uit Waregem meteen. Hij zet zich op het puntje van zijn stoel voor zijn betoog. “Vraag aan de gemiddelde Waregemnaar wie Felix De Ruyck is en de kans is heel groot dat die het antwoord schuldig blijft. Dat vind ik erg omdat Felix De Ruyck in de negentiende eeuw een gulle schenker was die grote sommen geld ter beschikking stelde ten dienste van de stad. Als Waregem vandaag zo welvarend is, komt dat zeker mee door hem. Dat is allemaal wat vergeten geraakt. Hij is dan ook nooit burgemeester geworden. Het stadsbestuur zou een belangrijke straat naar hem kunnen noemen zodat zijn naam opnieuw bekend wordt. Hij verdient dat meer dan wie ook in Waregem.”

“Door gulle schenker Felix De Ruyck is Waregem zo welvarend”

Vertel eens op basis van welke verdiensten Felix De Ruyck meer aanwezig moet zijn in het Waregemse straatbeeld?

“Ten eerste zouden we het zonder hem moeten stellen zonder het beschermde Park Casier. Hij liet daar in 1850 het kasteel bouwen in neoclassicistische stijl. Ten tweede was hij de oprichter van Het Ware Heem, het eerste Waregemse rust- en verzorgingstehuis waar nu de bibliotheek en de Zuidboulevard zijn gelegen. Het Ware Heem werd eind negentiende eeuw gesticht onder de naam Hospice Saint-Joseph. Hij stelde daarvoor 40.000 goudfranken ter beschikking. Dat was toen erg veel geld. (1 goudfrank toen is nu ongeveer 5,5 euro. Dat zou dus nu een bedrag vertegenwoordigen van 220.000 euro, red.).Hij was ook de stichter van de allereerste kunstacademie. Verder liet Felix ook het ‘Hôtel de Flandre’ met het aanpalende torentje in Florentijnse stijl optrekken op de hoek van de Markt en de Keukeldam. Hij bouwde ook nog een kasteel in de Stormestraat dat helaas verdwenen is. Ik vergeet dan nog de schenkingen die hij deed voor de gewone Waregemnaren in het toen nog arme Vlaanderen.”

Klopt het dat er zonder hem geen sprake zou geweest zijn van Waregem Koerse?

“Ik vermoed toch dat dit evenement er niet zou gekomen zijn zonder zijn financiële inbreng. Hij was in elk geval medestichter en grote geldschieter van Waregem Koerse, toch een van de iconische evenementen die de stad in heel Vlaanderen op de kaart heeft helpen zetten. Dankzij de Prijs Felix De Ruyck wordt hij daar wel passend herdacht.”

Indrukwekkend allemaal, maar zo onzichtbaar is hij nu toch niet in het straatbeeld. Volstaat de huidige Felix De Ruyckstraat niet als eerbetoon?

“Neen, omdat het om een kleine straat gaat die weinig mensen kennen. Het is een doodlopende zijstraat aan de Boulezlaan in de buurt van het station. Wie daar niet moet zijn, komt daar ook niet. Iemand van zijn allure verdient beter. Ik vind dat hij hetzelfde respect waard is dat zijn schoonbroer en oud-burgemeester Jules Storme geniet. Naar hem is de Stormestraat genoemd, zowat de belangrijkste Waregemse winkelstraat.”

Er is toch ook nog een residentie Felix De Ruyck in de Keukeldam?

“Ja maar dat is een privé-initiatief. Eigenlijk heeft het stadsbestuur de kans gemist om met een Felix De Ruyckplein uit te pakken bij de opening van het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard. Het zou passend zijn passend geweest op die plek want Het Ware Heem, waar Felix De Ruyck zoveel geld in pompte, was daar gelegen. Er is helaas gekozen voor de naam Boekenplein. Jammer.”

Als heemkundige ben je met meer bezig dan Felix De Ruyck alleen, veronderstel ik. Wat doe je nog?

“Ik heb al over de geschiedenis van Waregem geschreven, over die van mijn geboortedorp Desselgem en ook diverse familiegeschiedenissen uitgewerkt. Iedere winter maak ik een boek. Dat betekent vaak uren opzoekingswerk. Niets dat beter is voor een 70-jarige om zijn geest scherp te houden (lacht).” (Freddy Vermoere)

Felix De Ruyck. (GF)
Felix De Ruyck. (GF)

Burgemeester: “We behandelen Felix De Ruyck niet stiefmoederlijk”

Burgemeester Kurt Van Ryckeghem (CD&V) ontkent dat Waregem Felix De Ruyck al te stiefmoederlijk behandelt. “Kijk, ik ken de verdiensten van die man voor onze stad en die zijn groot. Ik kan dat alleen maar bevestigen. Er is ook een Felix De Ruyckstraat. Het klopt wel dat dit niet een van de belangrijkste wegen is in onze stad, maar het is ook niet simpel om een straat zomaar een andere naam te geven.”

Toch wil de burgervader de mogelijkheid bekijken om Felix De Ruyck op een andere manier extra onder de aandacht te brengen. “Mogelijk kan dat via het drafrennen”, zegt hij. “Vorig jaar is de naam van de vzw Felix De Ruyck veranderd in Waregem Draaft. Moeten we dat terugschroeven? Het lijkt me de moeite waard om dit eens te bekijken binnen het schepencollege.” (vfb)

Wie is Felix De Ruyck?

Hij werd geboren in Gent in 1818, verhuisde in 1840 naar Waregem en trouwde daar wat later met Nathalie Storme. Jules Storme, haar broer, was ruim een halve eeuw burgemeester van Waregem. Felix De Ruyck stierf in 1884.

Hij heeft heel wat realisaties nagelaten in Waregem. Hij liet het kasteel bouwen in het Park Casier, richtte samen met Jules Storme Waregem Koerse op en liet een hippodroom bouwen. Hij was stichter van de eerste kunstacademie van Waregem en legde ook de eerste steen van het oorspronkelijke rust- en verzorgingscentrum Ware Heem. (vfb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier