Waregems ziekenhuis waakt over de privacy

Stijn Mahieu, Merit Schrijvers (ISO-afgevaardigde), Koen Verhulst, directeur Richard Neirynck en Bart Vanden Driessche met het ingekaderde veiligheidscertificaat. © DJW
Redactie KW

Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes heeft de voorbije maanden alles ingezet op het bewaken en beschermen van de privacy van de patiënten.

Na grondige controle door een extern bureau mocht de zorginstelling voor de geleverde inspanningen het internationale ISO27001-certificaat ontvangen en inkaderen. Het is zeker in West-Vlaanderen het eerste ziekenhuis die deze waardevolle onderscheiding op zak mocht steken.

“We nemen strikte maatregelen voor elke medewerker”

“Het privacyproject kadert in de Europese richtlijn GDPR (General Data Protection Regulation) die vanaf 1 mei van kracht is”, aldus veiligheidsconsulent Koen Verhulst. “Concreet wil dat zeggen dat wij intern ervoor moeten zorgen dat er geen informatie over onze patiënten lekt. Daarvoor nemen we strikte maatregelen die voor allen van ons geldt: directie, dokters, verplegend personeel en andere medewerkers. Iedereen moet er zelf op toezien dat de veiligheid van de privacy verzekerd is en dat, als er zich toch accidentjes zouden voordoen, direct wordt ingegrepen. Om het systeem te evalueren, schakelden wij een extern bureau in dat onder andere alle gevoelige gegevens heeft gecheckt en gecontroleerd of die goed versleuteld zijn en onbereikbaar blijven voor derden. De resultaten en bevindingen van het onderzoek waren positief. Met het ISO-certificaat is een heel belangrijke stap gezet.”

Alle medewerkers, inclusief het team van dokters en andere zorgverstrekkers, kregen een doelgerichte training over deze materie. “Het gaat niet alleen over privacy en het vergrendelen van informatie op de persoonlijke laptops, maar ook over het juist informeren over de zorgverstrekking van de patiënten”, benadrukt Stijn Mahieu van de IT-firma waarmee het ziekenhuis samenwerkte. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier