Waregems bedrijf bouwt megabatterij met Japanners

© PNW
Redactie KW

Yuso, een energiebedrijf uit Waregem, bouwt tegen 2020 een gigantische batterij op de site van de oude steenkoolcentrale in Ruien, die vorig jaar afgebroken werd. Met de batterij, die het equivalent is van vijf miljoen smartphone-accu’s, kunnen schommelingen in het hoogspanningsnet opgevangen worden.

Het is een drukke dag voor bedrijfsleider Michel Verschuere (42) uit Waregem. Nadat De Tijd berichtte over zijn nieuwe project in samenwerking met een Japans bedrijf om energie op te slaan, moet hij de hele voormiddag de pers te woord staan. Na interviews met tal van media, moet hij ook nog de hele namiddag meetings bijwonen. De hele dag staat in het teken van de nieuwe megabatterij van Yuso, het bedrijf dat hij runt met Bert Pycke uit Oudenaarde.

“We hadden de locatie in Ruien compleet over het hoofd gezien”

Iets meer dan een jaar geleden, op 3 juni 2017, werden de koeltoren en enkele schoorstenen van de oude steenkoolcentrale in Ruien opgeblazen. Sindsdien is het terrein in volle herontwikkeling. “Mijn vennoot Bert en ik waren vorig jaar op zoek naar een geschikte locatie om een batterijpark te bouwen. Dat is niet evident, want er moet bijvoorbeeld een transformator in de buurt zijn”, vertelt Michel. “Na verschillende plaatsen bezocht te hebben, kwamen we opeens uit bij de centrale hier. Gek eigenlijk, we zijn allebei uit de streek en we hadden deze locatie in eerste instantie compleet over het hoofd gezien.”

Bert en Michel gingen praten met de burgemeester van Kluisbergen, Philippe Willequet, en konden een strategisch perceel kopen. Dit ligt naast terreinen van netbeheerder Elia. “Op dit veld, dat nu nog overwoekerd is door onkruid en netels, gaan we een batterijpark bouwen van zo’n 25 watt. Dat komt overeen met het jaarverbruik van tien gezinnen”, zegt Michel. “Die batterij kunnen we laden of ontladen als er respectievelijk stroomoverschot of stroomtekort is. Elia geeft ons dan een vergoeding als we helpen om onevenwichten op te lossen.”

“Weinig mensen beseffen dat er eigenlijk een hele markt achter het stopcontact zit. Elektriciteit is iets virtueel en vooraleer het gebruikt wordt door particulieren, is de stroom al tientallen keren gekocht en verkocht”, vertelt Michel, die fysicus is van opleiding. “Wat we met Yuso doen, is ook niet compleet nieuw. Ik ben in 2012 gestart met het huidig businessplan en ben toen gaan samenzitten met alle partijen, zoals Elia, CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, red.), en zo voort.”

Voor het park in Ruien wordt samengewerkt met Nippon Koei, een groot Japans bedrijf. “Zij hebben ons vorig jaar gecontacteerd omdat de elektriciteitsmarkt zich daar opent, wat in ons land al eerder gebeurd is”, zegt Michel. “Enkele weken terug ben ik met Japanse ingenieurs door West-Europa gereisd om samen met hen bij te leren. Het is ook geen éénrichtingsverkeer: zij leren van onze expertise en wij van die van hen.”

Tegen 2020 moet het batterijpark operationeel zijn. Michel is ook tevreden over het feit dat daardoor de site in Ruien een nieuw leven krijgt. “Je kan echt zeggen dat de geschiedenis zich herhaalt: tot enkele jaren terug zat hier een werkende steenkoolcentrale, maar nu bouwen we hier een milieuvriendelijk systeem om onze energievoorziening te versterken. Toen ik vroeger ging fietsen, was de koeltoren een soort van herkenningspunt voor mij. Over enkele jaren kan ik eens passeren langs ons batterijpark.”

Zes personeelsleden

Het nieuwe project betekent ten slotte een grote uitdaging voor Yuso, dat slechts zes personeelsleden telt. “Omdat we werken in een groeiende, opwindende en technologische markt, zijn we op zoek naar computeringenieurs. Maar dat komt wel in orde. We zijn vooral geschrokken van de persaandacht die we krijgen rond het batterijpark. Ik had echt niet verwacht dat het zo’n bom zou zijn”, besluit Michel. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier