Waregemnaars Kürt en Kenny Dhaene delen al jaren hun passie voor Lego

Kürt en Kenny Dhaene met de kapel van de Amerikaanse begraafplaats in Waregem. "Er waren 2.000 tot 3.000 blokjes nodig om die te bouwen." © VFB
Redactie KW

Vader en zoon Kürt (55) en Kenny Dhaene (28) willen volgend jaar een replica bouwen met legoblokjes van het kasteel van het Park Casier. Dat ze wat in hun mars hebben op dat vlak, hebben ze al bewezen. Drie maanden geleden was hun lego-versie van het vroegere station van Waregem het pronkstuk op de Statiewijkfeesten. “Daar zijn we – met tussenpauzen -acht maanden aan bezig geweest”, zegt Kürt.

De meesten onder ons hebben ooit met legoblokjes gespeeld, maar weinigen gingen er na hun twaalfde nog mee door. Bij Kenny Dhaene liep het anders. Ook hij ontdekte als kleine uk van drie jaar de bekende blokjes, maar de passie is tot op vandaag gebleven. Vijf jaar geleden werd ook vader Kürt gebeten door de microbe en nu bouwen ze samen historische monumenten na met Lego.

Kürt, blij dat je zoon je de liefde voor Lego heeft bijgebracht?

Kürt: “Absoluut. Mijn passie voor Lego komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Ik was altijd al een verwoed puzzelaar en ik vind dat puzzelen wel wat gemeen heeft met wat ik nu doe met lego.”

“Inmiddels heeft ook ons kleinkind Lyah van zeven de liefde voor Lego te pakken. Lyah is de dochter van onze dochter Charline. Wie weet, bouwen we ooit wel eens met zijn drieeën samen aan iets.”

Kenny: “Als kind kreeg ik geleidelijk aan interesse om steeds ingewikkelder constructies op te trekken. Ik was een jaar of acht toen mijn ouders Lego Technic zijn beginnen kopen. Met die pakketten kon ik me uitleven en zo is het geëvolueerd naar wat ik nu doe.”

Het historische station van Waregem is niet het enige wat jullie realiseerden met Lego?

Kürt: ‘Kenny maakte eerder al een perfecte kopie van de kapel van de Amerikaanse begraafplaats. Daarna hebben we samen het station van Sint-Eloois-Vijve opgetrokken. Ons laatste werkstuk was het inmiddels verdwenen station van Waregem en volgend jaar zouden we graag iets doen met het kasteel van het park Casier.”

“We werken eerst alles uit op computer”

Hoe gaan jullie te werk ?

Kürt: “We werken alles eerst uit op computer. Zo zien we hoeveel legoblokjes we precies nodig hebben. Daarna bekijken we wat we zelf in voorraad hebben. Pas dan is duidelijk welke we ons nog moeten aanschaffen. De speciale moeten we meestal nieuw aankopen. De gewone blokjes die nog ontbreken, vinden we wel eens op een rommelmarkt. Het is een tijdrovende bezigheid, want daarna moet het bouwen nog beginnen. Sommige dagen zijn we er urenlang mee bezig.”

Niet echt goedkoop denk ik?

Kürt: “Als je bedenkt dat er in onze nagemaakte kapel van de Amerikaanse begraafplaats alleen al 2.000 tot 3.000 van die blokjes zijn gegaan, heb je al een idee. Het komt ook door de details die we er in willen. Dat vergt vaak extra en soms duurdere stukjes.”

Hoe verloopt zo’n samenwerking tussen vader en zoon?

Kürt: “Kenny is het technische brein, de architect achter onze werkstukken. Ik heb geen moeite om dat te erkennen.”

“De ideeën komen vaak van mij, maar als ik vast zit dan moet ik toch weer aan mijn zoon zijn mouw trekken. Hoe creatief hij wel is met de legoblokken, heeft hij nog het best bewezen met de jetonautomaat in Lego die hij in zijn eentje in mekaar heeft geknutseld. Die werkt ook perfect.”

Wat is er zo speciaal aan die jetonautomaat Kenny?

Kenny: “Dat die functioneert als een echte automaat. Kinderen vinden het geweldig dat ze die kunnen bedienen en de jetons uit de automaat kunnen laten rollen. Dankzij die automaat konden we ons inschrijven voor de prestigieuze legobeurs in Denemarken, zeg maar het walhalla voor legobouwers. Ik heb toen felicitaties ontvangen van een van de bazen van Lego. Later dit jaar gaan we er opnieuw naar toe, ook nu weer met de jetonautomaat.”

Zo nauw samenwerken, leidt dat wel eens tot knetterende ruzies?

Kürt: “Meningen kunnen al eens verschillen maar op het einde zijn we het weer over alles eens. Bovendien, als het over onze legoconstructies gaat, heeft Kenny het bij discussies zo goed als altijd bij het rechte eind.”

Zijn jullie ook doorwinterde doe-het-zelvers?

Kürt: “Inderdaad. Het gebeurt zelden dat we een loodgieter of een elektricien moeten bellen als er iets te herstellen is. Ik ben dan ook al mijn hele leven actief in de bouwsector en Kenny is verwarmingstechnicus.” (Freddy Vermoere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier