Waregemnaar Patrick Migneau begint aan zijn dertigste bedevaart naar Halle: “Gek verklaard”

Patrick trekt nieuwe schoenen aan voor zijn dertigste bedevaart, want hij denkt nog niet aan stoppen. © AV
Redactie KW

De meimaand is in aantocht: traditioneel de tijd om in heel Vlaanderen Maria, de moeder van Christus, extra te vereren en om haar voorspraak te vragen. Voor veel West-Vlamingen uit de ruime regio is het ook hét moment voor een bedevaart en voettocht naar Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Zo ook voor Waregemnaar Patrick Migneau (57), die dit jaar aan zijn dertigste bedevaart toe is.

Volgens Patrick begon het voor hem en enkele vrienden van KLJ Huba (Hulste-Bavikhove) allemaal uit wat jeugdige overmoed. “Wij keken vanuit de kroeg over onze pint bier met een wat kritische blik naar al die mannen die in deze periode hun wandelschoenen aantrokken om uit Mariaverering 80 kilometer te gaan stappen naar het bedevaartsoord in de schaduw van Brussel”, geeft Patrick toe. “De inspanning en de blaren die ook de mensen van het lokale Bavikhoofse Hallecomité hier voor over hadden, dwong bij ons echter behoorlijk wat respect af en zorgde bij momenten voor geanimeerde tooggesprekken. Nadat Irène de moeder van mijn kompaan Frank Vanoverschelde – ons al een paar keren had uitgedaagd om gewoon eens mee te stappen in plaats van erover te blijven palaveren, schreven wij ons met vijf in. We wisten niet echt waaraan we begonnen, maar ervoor gaan: dat zouden we.”

Rozenhoedje

Het ceremonieel gedeelte bij het begin van de bedevaart was volgens Patrick trouwens behoorlijk imponerend. “De ruim 40 stappers kwamen bijeen om 20.30 uur aan de kerk, van waar ze onder klokkengelui en met de pastoor biddend op kop in processie naar de veldkapel aan de toenmalige hoeve Dekeyser (nu Tack,, red.) werden begeleid. Na een rozenhoedje en een herderlijke zegen van de priester, konden de stappers aan hun onderneming beginnen: een staptocht van ongeveer 19 uur.”

Ik heb een stevige huid en bleef meestal van lastige blaren gespaard

Zo’n tocht is niet vergelijkbaar met een wandeltocht zoals de Dodentocht van Bornem, meent Patrick. “Wij krijgen een volgwagen mee met onze bagage en delen de afstand in enkele etappes in. Een eerste stop is Oudenaarde. Daar sluit een verpleegploeg aan. Daarna volgen Brakel, Voorde, Meerbeke, Leerbeek en Halle. Meestal sluiten wij de onderneming af met een dankmis. Als er een priester voorhanden is.”

Vroeger sloot aan het eind van de tocht een hele bus bedevaarders aan bij de groep. Patrick herinnert zich jaren dat vanuit Bavikhove slechts zeven of acht stappers voor de voettocht inschreven. “Het Hallecomité stelde bij momenten echt niet veel meer voor. Voortrekker Hans Soenens is er blijven voor zorgen dat de bedevaarttocht elk jaar weer plaats kon vinden. Alleen in 2018 trok Bavikhove niet naar Halle. Dan sloot ik maar bij Wielsbeke aan. Dat heb ik nog twee keer gedaan toen de datum van de bedevaart vanuit Bavikhove echt in mijn agenda niet paste. Nu ben ik nog nergens ingeschreven, maar normaal gezien ga ik op 4 mei weer met Wielsbeke op stap.”

Van de KLJ-ers van destijds zijn er nog een paar die na die eerste keer nog enkele tochten hebben gemaakt. Patrick is, met een onderbreking van een jaar door een wonde aan zijn voet, blijven doorgaan. “Uit overtuiging, want je stapt altijd wel voor iemand en ontsteekt voor hem of haar een kaarsje en bidt. Fysiek ben ik behoorlijk begenadigd. Ik heb een stevige huid en bleef meestal van lastige blaren gespaard.”

Voor zijn dertigste keer heeft Patrick zich een paar nieuwe stapschoenen gekocht en stapt vrouw Rita het laatste stuk tussen Leerbeek en Halle met hem mee. De schoenen zijn intussen ingelopen. Vrouwlief heeft als voorbereiding een paar kilometers extra gewandeld.

De Waregemnaar denkt intussen nog niet aan stoppen. “Zolang ik het fysiek aankan, blijf ik de bedevaart trouw. Hier en daar is er eentje die mij voor gek durft verklaren. De meesten respecteren mijn engagement. Als ik nog eens een jongere tot voorbeeld kan dienen, ben ik helemaal gelukkig.” (AV)

BIO:

Privé:

Patrick Migneau is geboren op 21 mei 1961 in Kortrijk. Hij woonde lange tijd bij zijn ouders aan de Zwaantjeshoek in Ooigem. In 2008 trouwde hij met Rita Van Marcke. Het koppel woont aan de Processiestraat in Waregem.

Loopbaan:

Patrick werkt als textielarbeider bij de firma TWE, het vroegere Libeltex, in Marialoop (Meulebeke). (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier