Waregemnaar Jens Everaerdt wint bronzen medaille op EK quizzen in Venetië

Quizzer Jens Everaerdt tussen zijn boeken. © PNW
Redactie KW

Meedoen aan minstens één cafequiz per week, meer dan 4.000 schilderijen memoriseren en in totaal zeker 20 uur per week bezig zijn met kennis opdoen. Het is een understatement om te zeggen dat Jens Everaerdt (30) een gepassioneerd quizzer is. Die inzet werd ook beloond met een bronzen medaille op het Europees Kampioenschap in Venetië.

Afgelopen weekend werd de Waregemnaar derde in de categorie visuele kunsten. “Al had het niet veel gescheeld of ik had de zilveren medaille beet”, vertelt Jens, die beroepshalve leerkracht Nederlands en Latijn is. “Ik behaalde 38/50 en stond daarmee ex aequo met Kevin Ashman. Dat is een beroemde Engelse quizzer die volledig leeft van het deelnemen aan quizzen en het opstellen van vragen. Spijtig genoeg scoorde hij één punt beter in de eerste helft van de quiz en kon hij daardoor aan de haal gaan met de zilveren medaille.”

“Ik had een puntje te weinig voor zilver”

Aan de themaquiz waarvoor Jens zich inschreef, namen in totaal 100 mensen deel. “Iedereen mag vrij deelnemen aan het Europees Kampioenschap, maar de vragen zijn natuurlijk niet evident”, zegt hij. Jens geeft een voorbeeld: “Jeanne Calment, de oudste persoon die ooit heeft geleefd, ontmoette ooit een schilder die zij omschreef als ‘een lelijke man’, wie was dit?” Bij zo’n vragen gaat het dan om redeneervermogen, volgens Jens. “Ik wist dat Jeanne Calment 122 jaar geworden is en ook wanneer ze ongeveer leefde. Als je dan wat terugtelt, kom je in de periode van de impressionisten. Voeg daaraan toe dat Calment een Française was en je komt uit bij Vincent Van Gogh, die daar toen woonde.”

Jens (rechts achteraan) tijdens het EK in Venetië.
Jens (rechts achteraan) tijdens het EK in Venetië.© GF

In totaal kregen de deelnemers nog 49 soortgelijke vragen, verdeeld over twee ronden. “Per ronde krijg je 20 minuten, dus je hebt minder dan een minuut per vraag. Dat is best oké, alleen moet je ook nog rekening houden met het feit dat de vragen in het Engels gesteld worden”, aldus Jens. De Engelse deelnemers hebben dus een structureel voordeel, al zijn ze volgens Jens sowieso de besten. “De volledige Engelse ploeg kan leven van hun quizbezigheden, in tegenstelling tot België waar iedereen het puur als amateur doet.”

Toch is de quizwereld op zich wel bloeiend in België. “Elk weekend worden er in Vlaanderen zeker acht à negen quizzen georganiseerd. Dat is ook deels te danken aan het succes van Quiz Me Quick (de Eén-serie uit 2012 over een groepje amateurquizzers). Enkel in de zomermaanden valt dat allemaal een beetje stil. Maar ook dan kan je nog meedoen aan een dorpsquiz, alleen moet je dan al gauw 40 of 50 kilometer rijden”, zegt Jens nog.

EK Athene

Jens was met zijn deelname aan het EK in Venetië trouwens niet aan zijn proefstuk toe. “Ook twee jaar geleden deed ik mee. Toen ben ik afgereisd naar Athene, bij wijze van probeersel”, zegt hij. Die ervaring viel zodanig mee, dat hij er zich dit jaar opnieuw aan waagde. “Het enige spijtige is dat het Europees Kampioenschap altijd georganiseerd wordt de week na de herfstvakantie. Ik kan niet zomaar verlof nemen als leerkracht, waardoor ik maandag dus ook niet op de medailleceremonie kon zijn. Ik was al terug op school”, stelt hij.

Voor mensen die ook een dergelijke prestatie nastreven, heeft Jens ten slotte nog enkele tips. “Uiteraard is het de beste training om deel te nemen aan veel verschillende dorpsquizzen. Maar ook de computer kan helpen: ik heb een soort programma staan waarin 4.000 schilderijen opgeslagen zitten. Op die manier kan ik de namen en kunstenaars blijven oefenen. Over het algemeen is het eigenlijk gewoon heel belangrijk dat je een brede interesse hebt, een goed geheugen en je moet ook graag lezen. En vooral: veel tijd hebben”, lacht Jens. (Pieterjan Neirynck)

Quiz: Hoe goed kent Jens Waregem?

Wie zijn de laatste drie, inclusief de huidige, burgemeesters van Waregem?

“De huidige is Kurt Vanryckeghem. De andere… geen flauw idee. We wonen ook nog maar twee jaar in Waregem.”

0/4 (Guido Carron, Yolande Dhondt en Kurt Vanryckeghem)

Sinds welk jaar is Waregem officieel een stad?

“Wacht, dat is nog niet zo heel lang, hé. (denkt diep na) Euh, een gokje: 2000.”

1/4 (2000)

Welk paard won maar liefst 7 keer de Grote Steeple Chase op Waregem Koerse?

“Dat weet ik! Red Path.”

2/4 (Red Path)

Wie won in 1957 het Wereldkampioenschap Wielrennen met aankomst in Waregem?

“Ofwel Rik Van Looy ofwel Rik Van Steenbergen. Ik heb 50 procent kans. Ik denk Rik Van Steenbergen.”

3/4 (Rik Van Steenbergen) (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier