Waregem tekent zondag massaal

Dirk Bossouw, Nora Van Driessche en Dirk Lefebvre zijn aan het schetsen aan de Zuiderpromenade. © DJW
Redactie KW

Met het nieuwe artistieke project Waregem Tekent wil initiatiefnemer Dirk Lefebvre zoveel mogelijk Waregemnaars zondagnamiddag 29 april tussen 14.30 en 18 uur op drie locaties in het centrum laten tekenen wat ze zien. Urban Sketching is de Engelse, internationale naam van het fenomeen dat in diverse wereldsteden sinds tien jaar een succes is, maar zeker in de Zuid-West-Vlaamse regio totaal onbekend blijft.

En daar wil Dirk Lefebvre met de Waregemse versie van Urban Sketching iets aan veranderen. Zijn initiatief kadert in de Week van de Amateurkunsten. Daarvoor werd er samenwerking gezocht met de lokale kunstkringen: Sint-Lucas, Vrij Atelier ‘t Gaverke, SobART, Kunst in Beeld De Vierschaere, Atelier Karmien, de Stedelijke Kunstacademie en de cultuuurdienst die voor de praktische uitwerking zorgt.

“Eigenlijk is iedereen zondagnamiddag welkom om op drie locaties in de stad met potlood, pen of zelfs penseel aan de slag te gaan”, aldus Dirk Lefebvre. “Die locaties zijn de Zuiderpromenade, de Markt met de dekenale kerk als blikvanger en het stadspark Casier. De tekenaars hoeven niets bij zich te hebben. Zij krijgen een schetsboek, potlood en zelfs een zitje of plooistoeltje mee om rustig aan de slag te gaan. Het wordt een boeiende ervaring, dat kan ik nu al zeggen.”

Heel ontspannend

Zelf is Dirk Lefebvre de enige uit de streek die lid is van de Urban Sketchers Belgium en vrijwel elke dag een of andere omgeving in zich opneemt en op papier zet. “Ik ben technicus en ga overal waar ze mij vragen kopieermachines herstellen en repareren. Dat wil zeggen dat ik in heel veel steden en gemeenten kom. Tijdens de middagpauzes maak ik daar gebruik van mijn vrije tijd om een of ander plekje op te zoeken dat ik kan schetsen. Daarvoor heb ik al het nodige materiaal altijd bij mij. Urban Sketching werkt heel ontspannend. Pluspunt is dat iedereen het kan. En je moet er zeker niet mee zitten dat je lijnen er schots en scheef uitzien. Kijken, zien en op papier zetten: dat is het eigenlijk. Heel eenvoudig en ook bijzonder leuk om doen. Ik hoop dat zondagnamiddag veel mensen hetzelfde ervaren. Belangrijk is wel dat elke urban sketcher altijd ter plekke werkt en nooit thuis met een of andere foto van een mooi plekje voor zich. Het moet live gebeuren. En neen, er is helemaal niets vreemds aan wanneer passanten je ergens op een bankje zien schetsen en tekenen. Aquarel mag natuurlijk ook.”

Het is geen competitie schetsen tekenen, gewoon meedoen is de boodschap

Dirk Bossouw, de conciërge van het stadhuis en zelf kunstschilder, is alvast een overtuigde fan. “Dit is een prachtig initiatief waaraan ik zelf graag deelneem. Ik vind het helemaal oké dat je daarvoor geen opleiding achter de rug moet hebben of dat je zelf een verwoed tekenaar bent. Ik ga mij zondagnamiddag graag met de schetsboek in de hand naar de opgegeven plekjes kijken en die schetsen. Ik vind het ook mooi dat het allemaal in groep gebeurt. Dat je elkaars resultaten mag bekijken en vooral: dat het absoluut geen competitie is van wie de beste of mooiste schetsen aflevert. Gewoon doen: dat is het ordewoord.”

Tentjes

Ook Nora Van Driessche (secretaris van schilderkring De Vierschaere) is present. “Ik schilder veel, net als alle andere collega’s van de kring. Schetsen is dan weer iets anders. Ik ben echt benieuwd wat het wordt. En daarbij hoop ik zeker op veel deelnemers. Ik ben ervan overtuigd dat zien tekenen ook doet tekenen. Bijvoorbeeld: met de Vierschaere zitten wij elke zaterdagnamiddag in een pand op de esplanade – de vroegere Mustang – te schilderen. Zeker bij mooi weer staan de deuren openen en zien de voorbijgangers ons bezig. Velen stoppen en blijven kijken. Het gevolg daarvan is dat de Vierschaere er op die manier veel nieuwe leden bij kreeg.”

Waregem tekent zondag massaal

Mocht het wat tegenvallen met het weer dan heeft Dirk Lefebvre gezorgd voor een oplossing. “Wij gaan op de drie locaties tentjes zetten zodat iedereen droog zit indien het mocht regenen”, aldus Dirk. “Van afgelasting is er dan zeker geen sprake. Ik hoop alleen maar dat wij echt veel tekenaars mogen verwelkomen. Normaal is een evenement van Urban Sketching goed voor een beperkte aantal deelnemers. Maar ik schreef zovele mogelijk scholen, verenigingen en kringen aan. Uit wat ik tot nog toe mocht vernemen, zullen er al vele tientallen van de partij zijn. Dat is zeker mooi. Maar we zien het zondagnamiddag wel.”

Eens de uurtjes schetsen afgelopen zijn, worden alle deelnemers rond 17.30 uur verwacht aan het Koetshuis in het park Casier. Daar worden de tekeningen bekeken, onderling gewisseld. Samen met de bezoekers voor het artistiek speeddaten in het Koetshuis vormt dit de afsluiter van de Waregemse Week van de Amateurkunsten.

(DJW)

Waregem Tekent op zondag 29 april van 14.30 tot 18 uur in park Baron Casier in de Stationsstraat, de Markt, de Zuiderpromenade op de site Zuidboulevard vanaf het stadhuis richting Zuiderlaan. Er zijn plooistoeltjes voorzien. Deelnemen is gratis. Iedereen krijgt een schetsboekje en potlood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier