Wannes Vandenberghe en Jasper Lefevre brengen loodzware mountainbiketocht Cape Epic tot goed einde

Jasper en Wannes brachten de Cape Epic tot een goed einde. © GF
Redactie KW

Wannes Vandenberghe uit Pollinkhove en Jasper Lefevre uit Nieuwpoort namen van 17 tot 24 maart deel aan de Cape Epic, een loodzware mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika. De boezemvrienden haalden zondag moe maar voldaan de finish. Een prachtprestatie.

De vrienden Wannes Vandenberghe (35), chef van restaurant De Hooipiete in Pollinkhove, en bikecoach Jasper Lefevre (33) uit Nieuwpoort zijn niet vies van een sportieve uitdaging. Maar met hun deelname aan de Cape Epic, een loodzware mountainbikewedstrijd voor duo’s in Zuid-Afrika, mikten ze wel heel hoog. In acht dagen kregen ze 624 kilometer voor de wielen geschoven over een bergachtig parcours en in een verzengende hitte. In totaal moesten ze 16.000 hoogtemeters overwinnen.

Tegenslagen

Nog voor de start liep het al mis. “Mijn bagage was bij aankomst op de luchthaven zoek“, zegt Wannes. “Mijn valies arriveerde pas een dag later. Daardoor kon ik op zaterdag niet verkennen. Dat zorgde wel voor een mentale tik.”

Ook de eerste rit verliep niet vlekkeloos. “Na enkele kilometers reed ik al lek“, gaat hij verder. “Gelukkig konden we het euvel zelf herstellen, anders zat ons avontuur er al op. Jasper moest me een paar keer oppeppen na die tegenslagen.”

De daaropvolgende ritten bleven Jasper en Wannes, op een kleine valpartij na, gelukkig van tegenslag gespaard. “Onze doelstelling was uitrijden”, zegt Jasper. “Maar naarmate de wedstrijd vordert, wil je toch zo goed mogelijk presteren en je positie behouden. Na de eerste rit stonden we op de 270ste plaats. Uiteindelijk eindigden we als 240ste.”

Het was fysiek en mentaal enorm zwaar

De laatste twee ritten nam het duo wel geen risico’s en doseerden ze hun krachten. “Kwestie van niet te vallen en materiaalpech te vermijden“, zegt Wannes. “Het zou zonde zijn om op het einde de handdoek te moeten werpen.”

Genieten van het mooie Zuid-Afrikaanse landschap zat er niet in. “Je moet zodanig geconcentreerd en gefocust zijn op de weg, dat je je niet kan permitteren om rond te kijken“, zegt Wannes. “Het kleinste foutje kan fataal zijn.”

Ook de slaapomstandigheden waren niet ideaal. “We sliepen in tentjes”, aldus de chef van de Hooipiete. “Maar de zondagnacht na de laatste rit hebben we wel een hotel geboekt om eens goed te kunnen doorslapen.”

Overnachten tijdens de wedstrijd gebeurde in tentjes.
Overnachten tijdens de wedstrijd gebeurde in tentjes.© GF

“Het was fysiek en mentaal enorm zwaar”, blikken Jasper en Wannes terug. “De organisatie was wel tot in de puntjes geregeld. Het is niet niets om alles voor 650 teams of in totaal 1.300 mountainbikers in goede banen te leiden.”

Veel tijd om te recupereren krijgt Wannes wel niet. Maandag stapte hij met Jasper op het vliegtuig huiswaarts en woensdag staat hij alweer in de keuken. “Donderdag gaat het restaurant terug open”, besluit Wannes Vandenberghe.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier