Wandelvoetballers strijken neer op KV Kortrijk: “Het mag wel iets sneller gaan”

© LOO
Redactie KW

Op de terreinen van de jeugdacademie van KV Kortrijk vond dinsdagnamiddag onder een stralende zon voor de eerste keer een Old Stars-wandelvoetbaltornooi plaats. Zes ploegen streden er om de eer, een beker en een medaille. KVK ontving naast twee teams uit Massemen ook nog AA Gent, De Rijstpekkers uit Hulste en KM Torhout. “Op scoren staat geen leeftijd”, klonk het bij de organisatie. En dat bleken allerminst loze woorden. De oudste aanwezige speler was zelfs 75 jaar.

Het ontstond in Engeland en waaide over naar Nederland. Maar sinds enkele jaren is het wandelvoetbal ook in ons land ingeburgerd. Vanaf de leeftijd van 55 jaar kunnen sportievelingen het spelletje beoefenen. Over heel Vlaanderen staan er dit seizoen negen Old Stars-wandelvoetbaltornooien op het programma. KV Kortrijk was dinsdag voor de eerste keer gastheer.

Simon Clinckemaillie, kersvers community manager van KV Kortrijk, legt uit: “Het wandelvoetbal is bedacht voor actieve senioren die op een aangename en verantwoorde manier een teamsport willen beoefenen. De kans op blessures is miniem. Er wordt gestreefd naar spelvreugde voor iedereen en fairplay is de boodschap.”

KV Kortrijk en de Rijstpekkers uit Hulste gaven elkaar op het kunstgras van de Veekaa partij.
KV Kortrijk en de Rijstpekkers uit Hulste gaven elkaar op het kunstgras van de Veekaa partij.© LOO

Enkele Gentse echtgenotes – de zogenaamde WAG’s van de voetballers – kijken ondertussen gemoedelijk toe. “We vergezellen onze mannen steeds wanneer ze gaan wandelvoetballen. Zo zijn we ook eens weg en ondertussen genieten we van het goede weer.”

Eigen scheidsrechter

Het grote verschil met voetbal is dat er niet mag gelopen worden, met of zonder bal. “Beide voeten mogen niet samen van de grond zijn. Dezelfde regels als bij snelwandelen. Lopen wordt altijd bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler is gestart met lopen”, aldus Simon nog.

Een blik op het veld leert ons echter dat dit helemaal niet evident is, zeker voor iemand die eerder ‘gewoon’ gevoetbald heeft. We zijn getuige van meerdere fases waarbij de spelers geneigd zijn om net dat tikkeltje sneller te willen gaan. Het wordt de scheidsrechters – opmerkelijk genoeg door de ploegen zelf meegebracht – dan ook niet meteen gemakkelijk gemaakt. Naast het lopen is ook elk fysiek contact met de tegenstander verboden én de bal mag niet boven heuphoogte komen.

Tempo

Een volledig voetbalveld hoeft absoluut niet hoeft niet. Een kleiner exemplaar is voldoende. En met twee kleine doelen kan men al aan de slag. “Bovendien zijn er geen markeringen zoals op een gewoon speelveld“, komt Simon opnieuw tussen. “Een strafschopstip bijvoorbeeld is hier uit den boze. En een middellijn hoeft zelfs niet per se. Die wordt gewoon aangegeven met kegels langs de zijlijn. Buitenspel? Dat bestaat niet. En een videoref hebben we hier ook niet nodig. (lacht)

De ploeg uit Torhout speelt met truitjes van de Club Brugge Foundation.
De ploeg uit Torhout speelt met truitjes van de Club Brugge Foundation.© LOO

Een van de spelers van KV Kortrijk is Shapour Amiri, 61 jaar en erg fit. “Elke maandag komen we met onze trainer samen op de terreinen van de jeugdacademie. Geloof me, het gaat er altijd gezellig aan toe“, glimlacht hij. Toch zou Shapour, een Kortrijkzaan van Iraanse afkomst, graag wat aanpassingen zien aan het reglement. “Het mag wel iets sneller gaan, ja. Technisch mag je nog zo goed zijn, zonder tempo ben je uiteindelijk niets“, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier