Wandel je straks op het dak van nieuw buurthuis in Beveren?

Het voorstel van Fish Architecten omvat een schuin en toegankelijk dak met veel groen. (GF) © (GF)
Redactie KW

Stad Roeselare heeft de inwoners van Beveren vorig weekend drie ontwerpen laten zien voor het nieuwe wijkhuis en buurtcentrum. Die zullen nog tot zondag 30 september op grote spandoeken te zien zijn aan het parochiaal centrum van Beveren.

“Met het stadsbestuur van Roeselare willen we investeren in Beveren en zijn rijk verenigingsleven”, zegt burgemeester Kris Declercq. “Daarom willen we extra ontmoetingsplaatsen creëren met dit nieuwe wijkhuis en buurtcentrum. Maar daarvoor willen we de Bevernaars betrekken, want zij kennen het hier nog altijd het best. Sommigen noemen het project al de Beverlink, maar die naam staat zeker nog niet vast. Het eerste en het laatste woord hierin zal voor de Bevernaars zelf zijn.”

Drie concepten

Enkele jonge architecten uit Roeselare kregen de kans om een ontwerp te maken en de drie geselecteerden mochten hun concept even kort toelichten op het infomoment. Vooral voorstel drie, van Stephanie Van Ro en Elke Verfaillie, kon op heel wat bijval rekenen. Hun concept bestaat uit vier aparte units die met een luifel met open structuur met elkaar verbonden zijn en was ook het meest concreet uitgewerkt. “Alles is op de gelijkvloers voor de toegankelijkheid ervan”, aldus de dames. “Met onze duurzame materialen proberen we een tijdloze architectuur te creëren. Bovendien zijn de units flexibel dankzij de schuifbare wanden en hebben ze elk een aparte buitenruimte.”

Maar ook de twee andere voorstellen wisten de Bevernaars op bepaalde punten te bekoren. Fish Architecten kiest voor een open gebouw met veel groen, zelfs op het schuine dak ervan.

Al vroeg menig Bevernaar zich af hoe het met de veiligheid daarvan zat. Het concept van Nele Santy en Eva Verhelle bestaat dan weer uit een open structuur waarin de seizoensbeleving centraal staat. Ze willen met hun wijkhuis het idee van een gesloten blok doorbreken en voor drempelloosheid zorgen.

Af tegen 2020?

“Deze drie voorstellen staan zeker nog open voor discussie. Het is niet dat ze te nemen of te laten zijn”, zegt schepen Nathalie Muylle. “Het is de bedoeling dat dit nieuwe wijkhuis in de plaats van de bibliotheek en de omliggende petanquevelden komt te liggen. Of dit geen concurrentie is voor De Nieuwe Deure? Nee, want de nieuwe locatie is meer gericht op de kleinere groepen die in De Nieuwe Deure wat verloren lopen. Al zal het nieuwe wijkhuis ook een zaal voor 200 man hebben. Ik hoop dat we tegen het eind van het jaar concreter verder kunnen met dit project, met 2020 als einddoel.” (SM)

De inwoners kunnen reageren via www.buurten.roeselare.be of door een formulier in te vullen in de bib van Beveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier