VZW Zebrapad verzamelt meer dan drie miljoen kroonkurken voor onderzoek bindweefselaandoening

Er werd het hele jaar meer dan 5 ton aan kroonkurken ingezameld voor VZW Zebrapad. Op de foto Filip Delbeke, Carl Vandeghinste, Sylvie Eggermont en Ruth Missiaen. © XC
Redactie KW

VZW Zebrapad uit Anzegem verzamelde maar liefst 6,2 ton aan kroonkurken in een container in de Koekuitweg op de Heirweg. De opbrengst van die zondag 16 december gaat naar het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Gent en zal gebruikt worden om het onderzoek te steunen naar de behandeling van de bindweefselaandoening EDS.

“Het is de bekroning, letterlijk en figuurlijk, van ons werk”, zegt Carl Vandeghinste (50) uit Vichte, hij is één van de bestuursleden van VZW Zebrapad. Er is afgelopen jaar enorm veel werk gekropen in het verzamelen van de kroonkurken. De vereniging kreeg van heel wat mensen maar ook van café-uitbaters en brouwers dozen vol met kroonkurken die met de hand moesten gesorteerd worden. De container in de woonwijk is het sluitstuk van een jaar inspanningen. Met deze en andere acties tracht VZW Zebrapad de aandacht te vestigen op ESD, voluit Ehlers – Danlos Syndroom een bindweefselziekte. Zo werd ook een paasontbijt georganiseerd, een fotozoektocht waarbij men een ballonvaart kon winnen en bovendien maakte bakkerij Copain uit Anzegem Zebrakoekjes die dit jaar 255 euro opbrachten.

Sylvie Eggermont, is vaste vrijwilliger bij de vereniging en lijdt aan EDS. “Ik ben bijzonder blij met de actie. Het is een komen en gaan, zo gaat het woord rond en wordt de ziekte in het licht gebracht. Onze buren van de koekuitweg hebben ons zelfs een gift van 300 euro gegeven”, vertelt Sylvie.

“Sylvie kwam op een dag met het idee om iets te verzamelen”, vertelt Carl, “maar niet iets dat andere VZW’s al deden zoals flessendoppen. Ze dacht aan kroonkurken, daar stonden we wel wat argwanend tegenover. Als we twee ton van die schulpjes moeten verzamelen, dan zijn we jaren bezig, zo’n kleine dingetjes. Toen toonde ze ons voorbeelden uit Nederland en hebben we beslist om het te wagen. En kijk, vandaag zit er waarschijnlijk rond de 6 ton aan kroonkurken in de container. Dat hadden we nooit verwacht.” De kroonkurken worden naar een recyclagebedrijf in Oudenaarde gebracht die dan een bedrag uitbetaald.

De vereniging hoopt volgend jaar eenzelfde prestatie neer te zetten en misschien ook acties te organiseren waarbij ze lotgevallen samenbrengen. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier