VZW voor Kinderen uit Wielsbeke zet in 2019 in op hypnosebril

Vzw Voor Kinderen reikte op 16 februari een aantal cheques uit aan goede doelen, met de mucovereniging als belangrijkste. © NVR
Redactie KW

Op 16 februari vierde VZW Voor Kinderen haar vierde verjaardag. Op die dagen werden de jaarresultaten en het hoofddoel voor 2019 bekendgemaakt. Dat hoofddoel is de hypnosebril. “Dat is een revolutionair instrument dat ervoor zorgt dat kinderen geen verdoving meer moeten ondergaan”, legt Frank Soetaert van de vzw uit.

VZW Voor Kinderen werd in 2014 opgericht. De vzw zamelt door activiteiten te organiseren geld in om het onderzoek naar de stofwisselingsziekte mucoviscidose te ondersteunen. In de loop der jaren bleef muco het hoofddoel, maar gaandeweg besliste men ook andere goede doelen met betrekking tot kinderverzorging te ondersteunen.

De vzw ontvangt niet alleen geld, maar doneert zelf ook geld aan andere goede doelen

Onderhandelingen

In 2019 wil VZW Voor Kinderen inzetten op de hypnosebril. “Eind vorig jaar bezochten we de ziekenhuizen van Waregem, Kortrijk, Tielt en een ziekenhuis in Gent met de vraag wat hun noden waren. Allemaal antwoordden ze dat ze een hypnosebril wensten“, vertelt Frank. “Door die bril zien kinderen rustgevende filmpjes waardoor ze geen prikkels zoals spuiten of bloedafnames meer voelen. Dat baanbrekende hulpmiddel is dus een absolute primeur. De bedoeling is dat de bril in de toekomst verdoving kan vermijden”, gaat hij verder. Vzw Voor Kinderen wil voor dit project een voortrekker zijn. “We zijn nu nog in de onderhandelingsfase tussen leverancier Oncomfort uit Desselgem en de ziekenhuizen. We hopen dat er een mooie compromis uit de bus komt. De bril op zich kost 850 euro, een jaarabonnement 2.000”, klinkt het.

Op het verjaardagsfeest was nog meer goed nieuws te rapen. Verschillende vrijwillige organisaties en bedrijven hebben alvast een bedrag gedoneerd. “Crops en Ion deden een duit in het zakje. Zij gaven ons 2.400 en 8.000 euro. Rotary Gistel gaf ons een deel van de opbrengst van hun duckrace: 5.000 euro“, legt Frank uit.

Maar de vzw organiseert ook zelf activiteiten. “Samen met OLA en Basket Wielsbeke toonden we het WK op groot scherm. We wandelden ook mee in de dodentocht. Dat leverde een opbrengst van 35.000 euro op.”

Projecten

De vzw ontvangt niet alleen geld, maar doneert zelf ook geld aan andere goede doelen. 2018 rondden we, na vier jaar, de kaap van 85.000 euro. “We gaven 1.500 euro aan Haarwerken, een jonge organisatie die pruikjes voor kankerpatiëntjes maakt. Verder stortten we 1.500 euro aan To Walk Again van Marc Herremans en 2.500 euro aan het centrum De Vleugels in Klerken”, somt Frank op.

20.000 euro gaat ook naar de mucovereniging. “Daar ondersteunen we specifiek het organoïdenonderzoek. Dokters halen cellen uit het laatste stuk van de darm, die ze laten vermenigvuldigen. Op deze cellen testen ze alle soorten medicijnen tegen muco, zodat men kan weten welk medicijn voor de patiënt geschikt is. Er bestaan namelijk verschillende soorten muco. Het is een hyperhoopgevend project, want het blijkt dat men cellen ook kan herstellen. Misschien kan er dus ooit een genezing voor mucopatiënten komen”, legt Frank uit.

Prioritair

De vzw heeft dus meer ontvangen dan uitgegeven. “Dat komt omdat we goed willen inzetten op de hypnosebril. Dat is het belangrijkste project dat VZW Voor Kinderen nu voor de boeg heeft”, klinkt het.

De vzw zal ook in 2019 nog verder geld inzamelen. Opnieuw wordt de dodentocht de belangrijkste organisatie. “We hebben 140 deelnemers die zich via VZW Voor Kinderen inschrijven. De organisatie van de dodentocht heeft al laten weten dat wij de grootste groep zijn die ooit ingeschreven heeft. Dat motiveert ons alleen maar om er in 2019 weer vollen bak voor te gaan”, besluit Frank. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier