Vzw Tsjernobylkinderen vraagt aandacht voor ramp van 1986 met een stripverhaal

12/03/18 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:05

Zondag werd in Zandvoorde een benefiet-ontbijt georganiseerd met meer dan honderd aanwezigen, ten voordele van Tsjernobylkinderen vzw.

Vzw Tsjernobylkinderen vraagt aandacht voor ramp van 1986 met een stripverhaal

Marc Verhaegen met leden van bestuur Tsjernobyl vzw: Annick Verschaeve, Rik Demonie, Bart Beernaerts, Maureen Impncs, Irina Cherekhovich en Freddy Seynhaeve © FRO

Bij deze gelegenheid werd uitleg gegeven over de realisaties in Oekraïne. Er werd ook een nieuw project voorgesteld: een stripverhaal met als thema Tsjernobyl.

"De West-Vlaamse organisatie Tsjernobylkinderen vzw zet zich al vele jaren in voor het welzijn van de Wit-Russische Tsjernobylkinderen", vertelt Rik Demonie. "Jaarlijks wordt er tijdens de vakantiemaanden een dertigtal kinderen uitgenodigd op gezondheidsvakantie. Door de werkgroep BelBel.eu worden ook regelmatig humanitaire projecten uitgevoerd in de getroffen zone rond Tsjernobyl. De ramp in Tsjernobyl, met meer dan 200.000 gerelateerde slachtoffers, is bijna 32 jaar geleden en onze maatschappij is deze gebeurtenis zo goed als vergeten. Daarom werd beslist om een stripverhaal te maken, dat zich deels situeert in en rond Oostende en deels in en rond Tsjernobyl."

Tekenaar Marc Verhaegen fungeerde zestien jaar bij Studio Vandersteen als tekenaar van de Suske & Wiske albums. Hij schrijft en tekent nu zijn eigen albums met Senne en Sanne als hoofdfiguren. Ze worden steeds geconfronteerd met sociale en maatschappelijke problemen uit heden en het verleden.

"In samenspraak met Tsjernobylkinderen vzw zal Marc Verhaegen het stripverhaal schrijven en tekenen over de kernramp in Oekraïne van 1986. Het wordt een uniek werkstuk, waarvan het scenario al grotendeels geschreven is.. Nooit eerder werd een Nederlandstalige (Vlaamse) strip gemaakt over de ramp in Tsjernobyl. Een stripverhaal is een ideaal forum voor jong en oud om een maatschappelijk thema onder de aandacht te brengen. De opbrengst van dit stripverhaal, dat in april 2020 zal verschijnen, gaat integraal naar het welzijn van de Tsjernobylkinderen in Wit-Rusland. De vzw zoekt nog altijd kandidaten, die bereid zijn om, tijdens de vakantieperioden, te fungeren als gastgezin voor Tsjernobylkinderen."

(FRO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!