Vuurfeest met popverbranding in Werken

De toeschouwers krijgen een heus vuurfeest te zien. © GF
Redactie KW

Zondag 29 april wordt om 20 uur langs de Steenstraat, op de motte Vrouw Hille Wal, een stropop verbrand. Dit vuurfeest is een ritueel aan de vooravond van 1 mei. Kunstenaar Sven Verhaeghe maakt hierover een filmessay en zoekt nog deelnemers om de pop te helpen bouwen.

Het artistiek project van Sven Verhaeghe uit Poperinge maakt deel uit van ‘We are Water’ in opdracht van Regionaal Landschap Westhoek, waarin verschillende kunstenaars op zoek gaan naar de identiteit van de IJzer- en Handzamevallei en haar bewoners.

Zo ook beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe, die een poëtisch filmessay maakt met als titel: Isara, Songs of the valley. De natuur, seizoenen, rituelen en ook mensen zijn belangrijke ingrediënten van dit filmessay. In samenwerking met de dienst cultuur van Kortemark zal de kunstenaar op de motte en erfgoedsite Vrouw Hille Wal enkele kleine rituelen houden en een grote stropop verbranden. De pop staat symbool voor nieuw leven. Dit ritueel past in een lange Europese traditie om op de vooravond van 1 mei een vuurfeest te houden. Vuur en rook verdreven de boze geesten en brachten voorspoed voor de gewassen, dieren en mensen. Rond het vuur werd toen gedanst en gezongen.

Helpers gezocht

De kunstenaar is nog op zoek naar mensen om samen met hem deze stropop te maken. Er wordt een vergoeding voorzien en er wordt afgesproken om 17 uur om de pop te maken. De pop wordt om 20 uur verbrand, een spektakel dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Om het geheel wat feestelijker te maken, komt ook een slackliner (iemand die op een koord loopt, red.) vuur over het water dragen. De verbranding van de pop vindt plaats op zondag 29 april om 20 uur, ingang via de Steenstraat 85 in Werken. De pop wordt bij valavond ontstoken. Vanaf 1 juni is er nog meer te doen in en rond de IJzer- en Handzamevallei met ‘Queeste Code Waterland’, een volledig vernieuwde zoektocht voor groot en klein met tal van opdrachten.

(LTK)

Wie wil meehelpen om de pop te bouwen, kan contact opnemen met Sven Verhaeghe via 0486 42 10 47 of Birgit Provoost via 0475 78 58 73 of mailwearewater@gmail.com of op deze website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier