Vrouwen ondersteunen vrouwen met beha’s in Ieper

De beha-actie kende al heel wat succes en loopt nog door. © EG
Redactie KW

Het Iepers stadsbestuur en vrouwelijke vrijwilligers van de Ieperse Oxfam wereldwinkel schonken beha’s voor Oxfam.

OCMW-voorzitter Marieke Cloet, schepen en burgemeesterskandidaat Eva Ryde (N-VA) en gemeenteraadslid en fractieleidster Vera Lannoo (Groen) kwamen als eerste een oude, maar nog draagbare beha schenken voor het goede doel. De vrouwelijke vrijwilligers van de Ieperse Oxfam wereldwinkel waren ook enthousiast en schonken ook hun gedragen beha’s. “Samen met 18 andere Vlaamse lingeriezaken zet ik voor de vierde keer mijn schouders onder het project ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’. Dit is een grote beha-inruilactie ten voordele van Oxfam Solidariteit. Voor de eerste keer zamelden we ook beha’s in Ieper in”, zegt Kathleen Biesbrouck van Lingerie Marie in de Boterstraat.

Positief zelfbeeld

“Toen we de eerste keer deze beha-inruilactie organiseerden, was ons doel om zoveel mogelijk oude, maar nog draagbare lingerie in te zamelen. Deze beha’s komen via Oxfam terecht bij vrouwen die zich geen nieuwe kwaliteitsvolle lingerie kunnen aanschaffen. De actie kende toen een groot succes. We zamelden samen maar liefst 15.000 beha’s in. Bij Oxfam Solidariteit was men zeer verrast over dit aantal. Ook 60 procent van de binnengebrachte beha’s bleek nog geschikt om tegen kleine prijsjes van 1 of 2 euro te verkopen in de Oxfamwinkels. Een veel hoger percentage dan inruilacties bij schoenen en kleding.”

“Deze verkoop bracht op zijn beurt zo’n 25.000 euro op, waarmee Oxfam-projecten in het zuiden ondersteund werden. We organiseren deze actie omdat veel vrouwen een aantal verweesde beha’s in de schuif hebben liggen, omdat kwaliteitsvolle lingerie onontbeerlijk is voor vrouwelijke comfort, omdat mooie lingerie veel betekent voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen en omdat we vinden dat elke vrouw dit verdient”, besluit Kathleen Biesbrouck. De actie loopt nog tot eind november. Beha’s kunnen nog altijd binnengebracht worden.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier