Vrouw aan het roer: Réjane Gyssens, een kapitein met zeeziekte

04/05/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 03/05/18 om 13:25

In de maritieme wereld zijn het nog altijd vooral mannen die voor, naast en aan het roer staan. Maar ook kapitein Réjane Gyssens staat haar mannetje op zee. Zij is nautisch directeur bij het Maritiem Redding- en Coördinatiecentrum (MRCC). Toch is ze af en toe ook zeeziek. Met Oostende voor Anker in aantocht, spraken wij met haar op de Nele, de bekende historische tweemastsloep.

Réjane Gyssens is 53 en stamt uit een zeevarend geslacht. "De helft van mijn familie bouwde aan een loopbaan in het onderwijs, de andere koos voor de zee", legt ze uit. "Zo voer mijn grootvader Charles Gyssens de legendarische lange omvaart. Hij zou wellicht als officier geëindigd zijn, maar hij liep malaria op en moest zijn loopbaan op zee stopzetten en werd politieagent. Ook mijn grootvader aan moeders kant, Georges Vanwelssenaers, had zeebenen. Hij bleef helaas op zee als stoker aan boord van de Prinses Astrid. Hij kwam om toen die mailboot in 1949 op een losgeslagen mijn liep. Zijn zoon Georges, mijn oom dus, koos ook voor de lange omvaart en sloot zijn zeemansbestaan af als zeeloods. Een andere oom Robert Lingier was marconist (de radio-officier op het s...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!