Vrijwillige chauffeurs rijden heel Staden rond met gratis pendelbus

Het project met de pendelbus dreigt door een gebrek aan passagiers afgevoerd te worden. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Het gemeentebestuur liet vorige week donderdag voor het eerst een gesponsord pendelbusje op pad gaan. Vrijwilligers rijden tot drie keer toe de hele gemeente rond. De pendelbus stopt op diverse plaatsen in de gemeente. Onder andere gewezen lijnbuschauffeur Paul Vermeersch neemt plaats achter het stuur van het opvallende busje: “Ik kijk ernaar uit om weer mensen rond te voeren”, klinkt het.

Begin vorig jaar werd nabij woon-zorgcentrum De Oever in Oostnieuwkerke een gloednieuw busje, gesponsord door heel wat plaatselijke ondernemers, voorgesteld. Het wordt nu nog steeds ingezet voor onder andere het vervoer van minder mobiele bewoners. Toch is het busje momenteel nog te weinig op de weg te zien. “Dat hebben we ook gemerkt. Daarom wilden we het voertuig ook voor ander initiatieven inzetten”, aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD).

Rit door hele gemeente

Het gemeentebestuur hoorde onder andere dat Westrozebekenaars het momenteel het heel jammer vinden dat er geen warenhuis is in hun gemeente. Andere bewoners willen graag eens op donderdag de markt in Staden bezoeken. Het gemeentebestuur besliste daarom om iedere donderdagmorgen het busje in te schakelen tussen de verschillende deelgemeenten. Het busje vertrekt telkens om 9 uur aan woon-zorgcentrum De Oever en stopt onderweg aan de kerken in Oostnieuwkerke en Westrozebeke, de school op de Vijfwegen, aan het dienstencentrum ‘t Scharnier, aan het voormalig gemeentehuis in Staden en aan de bushalte op Sleihage. Een uur na vertrek is het busje terug aan De Oever. Ook om 10 en 11 uur rijdt het voertuig nog eens de gemeente rond. Er is plaats voor zeven personen en een rolstoelpatiënt.

Ik ben van Staden afkomstig en zo kan ik mijn parochie toch nog eens zien

Om een dergelijk initiatief te organiseren, heb je natuurlijk ook een buschauffeur nodig. Daarvoor vond de gemeente enkele geknipte personen binnen de eigen gemeentegrenzen. Zo werkte Gilbert Vanderjeugd (66), nonkel van burgemeester Francesco, vroeger als ziekenvervoerder. “Ik rij graag rond en ben ook een sociale mens.” Ook Paul Vermeersch (62) heeft tonnen ervaring als chauffeur. Hij werkte vroeger nog jarenlang als chauffeur bij De Lijn. “Ik heb nu tijd om mee te werken aan dit mooie initiatief. Vroeger reed ik zowel met grote als kleine bussen. Ik kijk er geweldig naar uit om weer mensen rond te voeren.” Daarnaast kan het gemeentebestuur ook rekenen op de 82-jarige Trudi Bluhm. Zij neemt ook vol overgave het stuur van het busje in haar handen: “Momenteel heb ik veel vrije tijd. Anders heb ik toch niets te doen, dus zet ik me graag in.” Er zijn zelfs nog twee andere geïnteresseerde chauffeurs die zich al aangemeld hebben.

Vorige week donderdagochtend was het dan zover. Om 9 uur startte de nieuwe pendelbus voor haar eerste rit langs de verschillende locaties in de gemeente. Paula Snaet (88) en Suzanne Huyghe (86), allebei bewoners van woon-zorgcentrum De Oever, stapten als eersten in Oostnieuwkerke in. “Ik ben van Staden afkomstig en kan zo nog eens terug naar mijn parochie. We kunnen misschien eens naar de markt gaan kijken. Voor we het weten is de voormiddag voorbij”, aldus Paula Snaet.

Proefproject

Deze gratis pendelbus is een proefproject van zes maanden. “We kijken de volgende maand hoe alles loopt. De stopplaatsen kunnen wijzigen na verloop van tijd”, besluit burgemeester Francesco Vanderjeugd. De gemeente bekijkt ook de mogelijkheid om het busje in te zetten binnen het plaatselijke schoolgebeuren.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier