Vrijspraak in zaak van ‘dubbele verkoop van een woning’

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft vier beklaagden vrijgesproken voor het vernielen van een onderhandse verkoopsovereenkomst. Het ging slechts om een ontwerp van een compromis, waardoor een koppel uit Temse hun woning in Blankenberge wel degelijk nog voor een hogere prijs aan iemand anders mocht verkopen.

Eind september 2012 brachten Marc Pensis en zijn vrouw een bod van 275.000 euro uit op een woning in de Consciencestraat in Blankenberge. Robert V. (63) en Liliane V. (59) uit Temse hadden op een hoger bedrag gerekend, maar gingen toch akkoord met de verkoop. De kopers vroegen echter om nog een opschortende voorwaarde aan de verkoopsovereenkomst toe te voegen. Ondertussen had het immobiliënkantoor een hoger bod van 345.000 euro gekregen. Begin oktober 2012 kregen Marc Pensis en zijn vrouw te horen dat ze alsnog naast het huis hadden gegrepen. Na een klacht van het koppel uit Blankenberge werd een onderzoek gestart. De verkopers, de zaakvoerder van het immokantoor en zijn medewerkster moesten zich uiteindelijk voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

De rechter stelde vast dat op geen enkel document de handtekeningen van de verkopers én de kopers staan. Het originele compromis werd ook nooit teruggevonden, waardoor het niet zeker is dat het document vernietigd werd. Los daarvan mochten de verkopers volgens de rechter het ontwerp van het compromis sowieso wel vernietigen, omdat ze het als enigen ondertekend hadden. “Als men zelf een titel bezit, mag men daar naar eigen goeddunken over beschikken”, klonk het in het vonnis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier