Vriendenkring van de vrijwillige bloedgevers uit Pittem viert 30ste verjaardag

Op de foto zien we achteraan v.l.n.r. Johny De Ceuninck, José De Ceuninck, Luc Schotte, Chris Van Essche en Georges Debels. Vooraan zitten v.l.n.r. Rosa Vandycke, Agnes Vandekerckhove, Gisèle Debever en Agnes Verstraete. Germaan Deblaere, Willy Demuynck en Rik Decadt ontbreken. © Foto Nele
Redactie KW

De vriendenkring rond de vrijwillige bloedgevers bestaat 30 jaar. De kring beleefde enkele mooie topmomenten. Dit jaar willen ze hun zoektocht naar nieuwe donoren extra in de verf plaatsen.

“De allereerste bijeenkomst met het doel om een plaatselijke vriendenkring op te richten, vond plaats op 16 februari 1988“, vertelt de huidige voorzitter Johny De Ceuninck. “We waren toen met 18 personen en ons doel was vooral om kandidaat-bloedgevers te zoeken. Helpen op de collectes was ook een van onze taken alsook het verspreiden van affiches en flyers. Naast de reservatie moet ook de zaal klaargezet worden. Momenteel zijn we met twaalf bestuursleden, waarvan er vijf bij de groep van het eerste uur horen. Dat zijn Agnes Vandekerckhove, Willy Demuynck, Germaan Deblaere, José De Ceuninck en ikzelf. Toen dokter Martens, de vorige voorzitter, de intentie had om te stoppen werd ik aangesproken om voorzitter te worden. Ik zag dat onmiddellijk zitten.”

Veranderingen

“Samen met het Rode Kruis zijn we nog op zoek naar nieuwe donoren en de laatste tijd is er nood aan plasma”, gaat Johny verder. “Plasma geven kan in Brugge, Kortrijk, Gent en noem maar op. We staan er eigenlijk te weinig bij stil, maar bloed geven is leven geven. Het is pas na het horen van enkele hartverscheurende verhalen dat je weet hoe belangrijk het is om bloed te geven. In die 30 jaar vriendenkring hebben we heel wat zien veranderen. De moderne technieken bij afnames, de strengere controles en nog zoveel meer. De meest in het oog springende verandering voor de donor is dat hij of zij bloed mag geven tot de vooravond van de 71ste verjaardag.”

“We kennen ook minpunten. Sommige trouwe donoren mogen geen bloed meer geven door de nieuwe en strenge wet in verband met gewicht en lengte. Rond de aankondiging van de collectes is er ook veel veranderd. De trouwe donoren krijgen een mail of sms ter uitnodiging. De affiches kleuren nog steeds het straatbeeld.”

Leuk geschenkje

“Wij beleefden tot op vandaag al mooie momenten. De basisscholen van Pittem en Egem werden in het jaar 2017 ‘scholen met een hart’. Er werden toen 250 kandidaat-donoren geregistreerd dankzij de hulp van de school. Daaraan werd een spetterend optreden van Wim Soutaer gekoppeld. Donoren met 100 bloedgiften worden telkens beloond door de gemeente. Tijdens ons jubileumjaar proberen we de donoren extra te verwennen op de collectes. Wie 18 jaar is, krijgt van de vriendenkring uitleg over bloed geven en een uitnodiging om even langs te gaan op een van de collectes. Bij iedere bloedgift krijgt de donor een leuk geschenkje als dankbetuiging”, rondt Johny De Ceuninck af.

Op donderdag 22 maart kan men van 16 tot 19.30 uur bloed schenken in zaal De Fontein in Pittem. Op dinsdag 27 maart kan dat van 16 tot 19.30 uur in Het Buurthuis in Egem. (NS)

Info: www.rodekruis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier