Vrees voor nog meer onteigeningen bij komst nieuwe Visartsluis in Zeebrugge

De haven heeft een zware invloed op de leefbaarheid van het dorp Zeebrugge. © SR
Redactie KW

De actiegroep Zeebrugge Onder Druk wil zo snel mogelijk rond de tafel zitten met Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). Eind juni zou de Vlaamse regering een definitieve beslissing moeten nemen in de komst van nieuwe zeesluis aan de Visartsite. De actiegroep houdt echter voet bij stuk: “Geloof me, er zullen meer dan 35 onteigeningen komen. Ook de cluster van de nieuwe Vismijn komt in het gedrang”, duidt Johan Mistiaen.

Sinds het voorkeursbesluit van de Vlaamse regering viel op de Visartsluis is de bezorgdheid in Zeebrugge groot. Zo groot dat de groepering Zeebrugge Onder Druk een infovergadering in het leven riep om de koppen bij elkaar te steken en de verschillende meningen over de komst van de nieuwe zeesluis op één lijn te krijgen.

Het gemeenschapshuis in Zeebrugge zat dan ook tjokvol. Bewoners en bedrijfsleiders vrezen de onteigening van hun woning of pand. Dat er volgens Johan Mistiaen, van Zeebrugge Onder Druk, meer dan 35 onteigeningen zullen plaatsvinden, kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel.

bezwaarschriften

“Over de NX-weg en de werfzone is nog niet gesproken”, duidt Johan Mistiaen. “En wat met de cluster van de nieuwe Vismijn? Zo komen de 600 banen daar ook in het gedrang.” De bezorgdheid van de Zeebruggelingen is volgens hem dan ook meer dan terecht. “In dit dossier zijn vier fases: een verkenningsfase, een voorkeursfase waarin we nu zitten, er moet een MER-dossier (milieu-effectrapportage) opgemaakt worden waarbij de bewoners bezwaarschriften kunnen indienen en dan volgt de goedkeurings- en uitvoeringsfase.”

“Nu we in de tweede fase van het project zitten, willen we nog graag aan tafel zitten met Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts. Eind juni zou immers de definitieve beslissing genomen worden door de Vlaamse regering. Die keuze betreuren we in de eerste plaats: midden in de zomer willen mensen ook op hun gemak zijn. Onze advocate zal daarom een modelbezwaarschrift opstellen dat alle Zeebruggelingen zullen kunnen ondertekenen. Laat me duidelijk stellen: we zijn niet tegen de haven van Zeebrugge, integendeel. De haven moet kunnen groeien, maar er moet rekening gehouden worden met de leefbaarheid van dit dorp. Nautisch gezien is het de verkeerde keuze en daarnaast moeten er ook de meeste onteigeningen gebeuren. We pleiten nog steeds voor het Verbindingsdok, zonder onteigeningen, en een geleidelijke voortgang van één sluis naar een tweede.”

Vervuiling

“De roetafzet door een grote autoboot als hij in de sluis ligt, is enorm. Moeten wij dit dulden? Aan de Vandammesluis waait het nu allemaal richting Heist, maar daar werd destijds een berm gelegd en staan pas een poos verder woningen. Moeten wij onze kinderen, vlakbij de sluis, in vervuilde lucht laten leven?”

Afgelopen dinsdag gaf 'Zeebrugge onder Druk' een eerste infovergadering over het voorkeursbesluit van de Vlaamse regering. Hier alle leden van de actiegroep naast elkaar.
Afgelopen dinsdag gaf ‘Zeebrugge onder Druk’ een eerste infovergadering over het voorkeursbesluit van de Vlaamse regering. Hier alle leden van de actiegroep naast elkaar.© SR

Ook Thierry Everaert liet zijn stem afgelopen dinsdag horen. “Ik woon hier al jaren en heb altijd in de haven gewerkt. Het is een echte schande dat minister Weyts zomaar beslist om een dorp te hypothekeren. Heel wat mensen zullen hun woning verliezen, daarnaast zal het er hier zes à zeven jaar lang als een werf bij liggen. Er is zoveel plaats in de haven, de grote rederijen zijn allemaal weg naar Antwerpen. Geen grote havenkranen meer. Is dit een goede oplossing?”, vraagt Thierry zich af.

Dading

Zeebrugge Onder Druk hoopt alvast dat ze rond de tafel kunnen zitten met minister Weyts. Eerder trok het al naar de Raad van State, maar nog voor de uitspraak kwam het tot een dading. In het verleden konden enkele leden van deze groep ook Elia op andere gedachten brengen. Of dan nu ook lukt, valt af te wachten. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier