Voorwaardelijke boete voor AZ Groeninge na zelfmoord patiënte

Het AZ Groeninge. © EDB
Redactie KW

Ziekenhuis AZ Groeninge uit Kortrijk is door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 12.000 euro.

Volgens de nabestaanden van een 57-jarige psychiatrische patiënte kon ze op 28 januari 2014 op de campus Maria’s Voorzienigheid in de Loofstraat in Kortrijk zelfmoord plegen omdat het ziekenhuis er niet voor had gezorgd dat het raam op haar kamer niet geopend kon worden. De rechter vond dat de kamer voldeed aan de veiligheidsvoorschriften, maar verwijt het ziekenhuis een lacune in het veiligheidsbeleid omdat er geen protocol is of afspraken gemaakt zijn over wie die veiligheidsvoorschriften moet controleren.

Wedjo Kikomba slaagde er die dag op de dienst neurologie van het ziekenhuis in het venster van haar kamer te forceren, te openen en naar buiten te springen. Ze stortte enkele verdiepingen lager dood neer. De nabestaanden dienden een klacht in en verwijten het ziekenhuis dat het te weinig voorzorgen of maatregelen nam om te verhinderen dat het raam geopend kon worden.

Schadevergoeding van zo’n 35.000 euro

Na vier jaar onderzoek moest het ziekenhuis zich uiteindelijk voor de rechter verantwoorden. Volgens de rechter is het voorval wellicht te wijten aan een vergetelheid van een individu, een niet nader geïdentificeerd personeelslid, maar kon het ziekenhuis als instituut de lacune in het veiligheidsbeleid verweten worden.

De nabestaanden kregen een schadevergoeding van zo’n 35.000 euro toegewezen.

(LSi)

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier