Voorportaal Vichtse kerk scheurt

"De scheuren zijn betrekkelijk groter geworden, merk ik nu ook", vertelt schepen Rik Colman. © XC
Redactie KW

De scheur in het voorportaal van de oude kerk krijgt steeds grotere proporties. Alerte burger en oud-directeur van de Beukennoot Karel Demeulemeester postte afgelopen week een foto van het daglicht dat binnen schijnt door de scheur om er de aandacht op te vestigen. Hij hoopt dat het probleem snel opgelost wordt.

“Er gaan stemmen op dat het komt door appartementen die geplaatst werden. Daarvoor moest de aannemer het grondwaterpeil verlagen. En op die manier zou de zompige bodem onder de kerk beginnen barsten of verzakken. Maar daar gaat het mij niet over, over het aanwijzen wie de schuldige is”, vertelt Karel Demeulemeester.

“We mogen niets ondernemen want de verzekering moet nog onderzoek doen”

Oplossing

Hij wil enkel dat er snel een oplossing komt vooraleer de winter begint. Vanaf dan zullen sneeuw en regen het dak geselen. “Er moet daar iets boven komen, een stuk lood of een tijdelijk stuk plastic, anders gaan we de hele winter mogen dweilen. Ik heb het daarom op Facebook gezet, we hebben geen schuldige nodig maar een gemeentewerker die erger voorkomt”, zegt Karel.

De buitenlucht is zichtbaar door de scheuren in het voorportaal.
De buitenlucht is zichtbaar door de scheuren in het voorportaal.© XC

Vorig jaar werd de scheur in het voorportaal al eens aangekaart. Een expert van Monumentenzorg kwam eraan te pas om de schade op te meten. Sindsdien werd er niet veel aan gedaan. De scheur is ondertussen veel groter geworden. “Ik heb de jongste dagen heel zwaar aangedrongen bij het schepencollege om verdere schade te voorkomen.”

Meetlat

“Er zou eerstdaags iemand langskomen van Monumentenzorg. Die moet beslissen wat er zal moeten gebeuren. Het komt vermoedelijk door werken op het Beckaertplein”, vertelt schepen Koen Tack (N-VA). De schepen zit ook in de Vichtse heemkundige kring ‘De Spinspoele’, en trekt zich het lot van de kerk aan.

Schepen van Patrimonium Rik Colman (CD&V-Eendracht), laat weten dat de gemeente moet wachten op het besluit van de verzekering en het oordeel van Monumentenzorg.

“We hadden al via Leiedal een dossier opgesteld voor de volledige renovatie van de binnen- en buitenkant en de toren. Het blijft een beschermd monument, je kan daar niet mee doen wat je wil. We mogen ook niet onmiddellijk iets ondernemen want de verzekering moet nog onderzoek doen. In de omgeving zijn er buurtbewoners met gelijkaardige schade, waarschijnlijk komt het door het wegpompen van grondwater bij funderingswerken”, aldus de schepen.

Ondertussen heeft op vrijdag 26 oktober een monumentenwachter een meetlat op de scheur gehangen om te kunnen zien hoe het voorportaal zich gedraagt. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier