Voormalige burgemeester van Koekelare Walther Holvoet (89) overleden

Vliegen was, naast Thailand, een grote passie van Walther Holvoet. © www.souvenhiers.be
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Walther Holvoet, die van 1993 tot 1995 burgemeester was van Koekelare, is op 89-jarige leeftijd overleden. “Walther Holvoet heeft Koekelare op de kaart gezet wat toerisme betreft”, reageert huidig burgemeester Patrick Lansens.

Walther Holvoet maakte van 1983 tot 2000 deel uit van de Koekelaarse gemeenteraad. Hij was schepen en tussen 1993 en 1995 zelfs even burgemeester. Hij is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden in Torhout.

Patrick Lansens, de huidige burgemeester van Koekelare, heeft Walther Holvoet goed gekend. “Toen ik begon als schepen, was hij bevoegd voor toerisme en feestelijkheden. Zijn stokpaardjes. Vroeger was er gewoon geen toerisme in Koekelare, maar Walther heeft de gemeente op dat vlak op de kaart gezet. Zo is het Fransmansmuseum er onder zijn impuls gekomen, net als de ontwikkeling van de Brouwerijsite. Hij bracht letterlijk leven in de brouwerij in Koekelare, zorgde ervoor dat mensen de weg naar onze gemeente vonden omdat hier veel te beleven viel. Als politicus heeft Walther Holvoet dus zeker zijn stempel gedrukt.”

Een recente foto van Walther Holvoet.
Een recente foto van Walther Holvoet.© Roger Willems

Een ander belangrijk wapenfeit in de politieke carrière van Walther Holvoet was de realisatie van de Sala Thai, de Thaise tempel die werd gebouwd rond een elektriciteitscabine op het Fransmansplein. “Walther was verzot op Thailand en reisde er jaarlijks twee à drie keer naartoe”, vervolgt de burgemeester. “Hij stond ook aan de basis van de oprichting van de Thais-Vlaamse Vriendenkring. Zo kwam hij op het idee om de elektriciteitscabine op het Fransmansplein om te bouwen tot Thaise tempel. Dankzij zijn contacten in Thailand kon hij de nodige materialen gratis laten overkomen. Die Sala Thai was een echt curiosum voor de gemeente. Veel mensen vroegen zich af wat dat gebouw daar deed, en dachten dat ze het konden bezoeken. Maar binnenin bevond zich dus gewoon een hoogspanningscabine. (lacht) Nu nog altijd, trouwens.”

De uitvaartdienst vindt plaats op donderdag 18 januari, maar gebeurt in intieme kring.

(TV/Foto’s Souvenhiers, Gino Coghe en Roger Willems)

Walther Holvoet is onder meer bekend als de man van de Sala Thai in Koekelare.
Walther Holvoet is onder meer bekend als de man van de Sala Thai in Koekelare.© Foto Coghe

Walther Holvoet, tweede van rechts, in 1991 naast Marc Lybaert, Guido Willaert, Gaby Van der Cruyssen en Roger Meersseman. Inzet: een recente foto van wijlen Walther Holvoet.
Walther Holvoet, tweede van rechts, in 1991 naast Marc Lybaert, Guido Willaert, Gaby Van der Cruyssen en Roger Meersseman. Inzet: een recente foto van wijlen Walther Holvoet.© www.souvenhiers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier