Voormalig schepen en havenbestuurder Fernand Traen overleden in Brugge

© BENNY PROOT
Redactie KW

Fernand Traen (85) was schepen van Cultuur in Brugge en was jaren gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge, tot hij werd opgevolgd voor Joachim Coens.

Fernand Traen werd op 2 november 1930 in Brugge geboren. In 1958 al werd hij voorzitter van de Brugse CVP-jongeren en nauwelijks enkele maanden later werd hij door toenmalig CVP-secretaris Maurits Van Oyen aangezocht om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Van op de 18de plaats werd hij verkozen en op 28-jarige leeftijd maakte Traen op 5 januari 1959 zijn debuut als gemeenteraadslid. Als een belezen en ook welbespraakt man met een wijdvertakte interesse werd hij al snel een van de smaakmakers van de raad. Toen er na de verkiezingen van 1964 een plaats in het schepencollege vacant viel door de dissidentie van Fernand Vandenbroele, promoveerde Fernand Traen prompt tot schepen voor Cultuur, Toerisme en Monumentenzorg.

Toen na de gemeenteraadsverkiezingen van 1976 de CVP naar de oppositiebanken werd verwezen, was Fernand Traen al voorzitter van het havenbestuur geworden en dat bleef hij ook. Fernand Traen bleef gemeenteraadslid om in 2000 een punt te plaatsen achter zijn politieke loopbaan.

Nadat hij in 1960 al beheerraadslid van de MBZ was geworden, werd Fernand Traen in 1975 dus ook voorzitter van de Maatschappij der Brugse Zeevaartinrichtingen. Als havenvoorzitter werd Fernand Traen meteen geconfronteerd met enkele grote uitdagingen. De werken aan de nieuwe zeesluis lagen al enige tijd stil en de plannen voor de verdere havenuitbouw waren meer dan ooit onderwerp van polemieken, ook al eens samengevat als heuse ‘havenoorlog met Antwerpen‘.

Voormalig schepen en havenbestuurder Fernand Traen overleden in Brugge
© BENNY PROOT

Fernand Traen zou in totaal 26 jaar havenvoorzitter blijven en hij mag zonder dralen worden betiteld als de man achter de Zeebrugse heropstanding. Zijn droom om één grote havenas Antwerpen-Zeebrugge te realiseren waarbij beide havens – in navolging van de private sector – het beheer van hun containerbelangen in één bedrijf samenbrengen, heeft hij niet kunnen waar maken, maar waar hij wel in slaagde was dat de animositeit tussen beide havens verdween.

Fernand Traen, die in 1994 door koning Albert II in het ridderschap werd verheven, was gehuwd met Blanche Smeyers en vader van drie kinderen. Het leven heeft hem niet altijd gespaard. Zo verloor hij in 2008 zijn dochter Elisabeth en niet veel later ook zijn echtgenote. Later hertrouwde hij met de Brugse historica Lori Van Overbeke.

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier