Voordracht over ‘de allerkoudste stad op aarde’ in De Haan

Ook als kunstenares haalt Olga har inspiratie in Siberië. © AV
Redactie KW

Kunstenares Olga Monastyreva is afkomstig uit Siberië. Olga groeide op ten noorden van de stad Jakoetsk. Over die stad houdt ze binnenkort een voordracht ‘De allerkoudste stad op aarde: Jakoetsk’.

Jakoetsk is de hoofdstad van Ruslands grootste autonome republiek Jakoetië. Deze republiek behoort zowel historisch als geografisch tot Siberië en ligt er in het noordoosten. De stad Jakoetsk ligt in het centrale deel van Jakoetië op zo’n 8.500 km van de Russische hoofdstad Moskou en heeft een belangrijke haven aan de rivier de Lena en is de grootste stad ter wereld gebouwd op de permafrost.

Olga Monastyreva groeide op in het noorden van Jakoetië. In het dorp Krest Khaldjai, 400 km van Jakoetsk, op ongeveer 12 uur rijden met de auto daarvandaan.

Spelen bij -45°

De lange koude wintermaanden waren niet de aangenaamste maar ze leerden er mee leven. “Het leven gaat door, ook in die koude maanden. De kinderen gaan naar school, de ouders werken. Mijn vader is mecanicien en mijn moeder lerares. Veel mensen gaan jagen, vissen, werken in goud- en zilvermijnen of in de koolmijnen en de gasfabrieken. Natuurlijk allemaal goed warm gekleed, met pelsjassen! Als het -45 graden Celsius is, moeten de kinderen tot 12 jaar verplicht thuis blijven. De scholen zijn dan dicht. Als kind speelde ik veel buiten, met mijn zus, broer, vrienden, zelfs bij -40°. In januari is het er gemiddeld 40 graden onder nul. Ooit werd er zelfs een temperatuur van 64,4 graden onder nul gemeten. Het is er slechts drie maanden per jaar zomer en drie uur per dag is er licht.”

Permafrost

In het noorden is de bodem permanent bevroren en dat heet permafrost. In die bevroren bodem zit veel organische stof zoals fossiele planten en er zouden zelfs complete mammoeten in zitten. Er is wat ongerustheid ontstaan over het smelten van dat permafrost. De huizen en gebouwen die op palen zijn gebouwd zakken weg. Maar ook voor het milieu is het nefast. Door de opwarming kan er kooldioxide of methaan in de atmosfeer terecht komen. En het is al aangetoond dat methaan het broeikaseffect versterkt. “Voorlopig is er geen reden tot paniek”, zegt Olga. “Maar we moeten alert blijven.”

In haar voordracht zal Olga met veel enthousiasme vertellen over de wondere wereld van de extreme vrieskoude en de zomerse warmte.

(AV)

Kom alles te weten over Jakoetsk, de allerkoudste stad op aarde, op donderdag 13 december om 19.30 uur in de bibliotheek Canticleer, Grotestraat 10 in De Haan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier