Voor het eerst geen paardenkoetsen voor toeristen in Brugge, ook Oostende neemt maatregelen

De werkdag van de paarden wordt met enkele uren ingekort. © jvma
Redactie KW

Vandaag donderdag en morgen zullen er geen toeristische ritjes zijn tijdens de warmste periode van de dag.

De loden hitte heeft ook gevolgen voor de toeristen in Brugge. De koetsiers beslisten onderling om vandaag en morgen geen toeristische ritjes te organiseren tijdens de warmste periode van de dag. “De werkdag van de paarden wordt met enkele uren ingekort. Ook voor de dieren is het verschrikkelijk warm”, bevestigt Vincent Stael, voorzitter van de Brugse koetsiers.

In de uren dat de paarden wél rijden, wordt het tempo naar beneden geschroefd. Lees: er wordt stapvoets gereden. Ook is er extra water voorzien én worden ze op alle mogelijke manier verfrist. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de paarden op stal blijven door de warmte.

Ook Oostende houdt wegens het warme weer de paarden van de huurkoetsen in de schaduw en verplicht het aanbieden van voldoende fris water. Waarnemend burgemeester Jean Vandecasteele legde gisteren en vandaag via een burgemeestersbesluit bijkomende maatregelen op aan de vergunninghouders van de huurkoetsen, voor de goede gezondheid van de paarden.

“In dit warme weer is het voor ons al zoeken naar afkoeling en verfrissing en moeten we voldoende water drinken, maar ook voor de dieren is het puffen. De paarden van de huurkoetsen die in het centrum toeren, mogen de komende dagen van 13 tot 16 uur niet meer rijden. We voorzien een schaduwrijke standplaats voor de paarden in het Maria Hendrikapark met watervoorzieningen. Essentieel is namelijk ook dat de dieren voldoende fris water krijgen”, verduidelijkt waarnemend burgemeester Jean Vandecasteele.

Het burgemeestersbesluit geldt vanaf donderdag 26 juli 2018 en blijft van kracht zolang de warmte aanhoudt en tot het besluit wordt ingetrokken.

(JVM/JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier