Volleybalclub Mehoni Zuienkerke bestaat 35 jaar

Mehoni Zuienkerke bracht door de jaren heen enkele toppers voort. Misschien volgen er wel opnieuw enkele uit deze U15-ploeg. © foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Volleybalclub Mehoni Zuienkerke viert dit jaar zijn 35-jarig bestaan. De naam Mehoni werd samengesteld uit de beginletters van de deelgemeenten Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster. De club is uitgegroeid tot een vaste waarde: “Veel kinderen van ex-spelers zitten nu in de club. Sommigen daarvan bloeien echt open in het spel”, zegt voorzitter Nathalie Van Assche.

Mehoni werd destijds opgericht onder impuls van Eric Van Renterghem, voorzitter van de Uitkerkse volleybalclub. “Zijn zus Nadine Van Renterghem, die hier in de gemeenteschool turnles gaf, werd voorzitter en Els Devos secretaris. Voor de trainingen, in de splinternieuwe sportzaal van de gemeenteschool, konden ze vanaf de eerste dag rekenen op een enthousiaste groep van 44 jongeren”, vertelt voorzitter Nathalie Van Assche.

“Volleybal of niks”

De leerlingen werden massaal voor de sport warm gemaakt. “Zowat iedereen die hier woonde, speelde volleybal. Maar in die tijd had je in Zuienkerke ook nog weinig ander vertier: ‘t was volleybal of niks”, glimlacht Nathalie. Mehoni schoot uit de startblokken met twee ploegen: de kadetten jongens en kadetten meisjes. De eerste officiële kamp werd de bekerwedstrijd tegen Rembert Torhout. “Zwaar geschut voor een eerste wedstrijd, en die wonnen we niet. Maar we waren wel goed vertrokken en in het tweede jaar was er een explosieve ledenaangroei. Met 80 spelers verdrievoudigde het aantal trainingsuren. Behalve Joël gaf toen ook Marc Dewulf training, Paul Anseeuw verving Nadine die balgewenning gaf aan de allerjongsten. Lieven Bertrem werd voorzitter.”

Zes ploegen traden aan in competitie en de miniemen herenploeg werden dat jaar West-Vlaams kampioen. Als klap op de vuurpijl wonnen de kadetten heren ook nog eens hun interland België-Nederland in Eindhoven. Het speeljaar ’85-’86 werd nog drukker: meer dan 100 spelende leden, en negen ploegen in competitie. Mehoni nam toen deel aan interclubs en sportkampen, organiseerde een open volleybaldag, een kaarting en een pannenkoekenbak, nam deel aan de Meetkerkse Moeren… Behalve de gewone competitiewedstrijden en trainingen viel er ook dus heel wat te beleven. “Het leuke aan deze club is dat we ook gewoon een vriendengroep zijn. Samen vergaderen, dat is dikwijls lachen en gieren”, aldus de voorzitster. Zij nam vier jaar geleden de fakkel over van Filip Van Meenen. “Ik ben er ingerold door de dochters. Zelf kan ik eigenlijk voor geen meter volleybal spelen, maar blijkbaar was dat om voorzitter te zijn geen vereiste”, glimlacht ze.

Denksport

Trainer Geert Willem (55) zit al 30 jaar bij Mehoni. “Ik ben op mijn tien jaar begonnen en speelde aanvankelijk bij Uitkerke. Toen zij er in ’88 de brui aan gaven omdat al hun sterke spelers werden weggekaapt door toppers als Roeselare en Torhout ben ik Eric Van Renterghem gevolgd naar Mehoni”, vertelt hij. “Volleybal is een mooie sport en de ploegsport bij uitstek. Maar wel niet zo simpel om aan te leren: if volleybal was easy, it would be called football zegt het spreekwoord”, lacht Geert. “Je moet er sterk en lenig voor zijn, sprongkracht, lef en tactisch inzicht voor hebben. Want volleybal is ook een denksport. En je hebt bij volleybal nooit tijd om je te vervelen, want er is nooit een moment van stilstand zoals bij voetbal. Je kan je ook nooit achter een ander wegsteken als je zelf even een minder moment hebt.”

Nico Dejonckheere (41) beaamt dat. “Volleybal is een technische sport waarvoor je spelinzicht nodig hebt. Je moet het al op jonge leeftijd oppikken.”

Hij speelde bij Mehoni destijds even in derde provinciale. “Samen met Geert, maar ik ben dan afgehaakt toen ik in Gent op kot ging. Wel leuk om nu via mijn twee dochters – Amelie speelt bij de U15 en Clarisse bij de U13 – als het ware terug thuis te komen. Ik heb hier ook op school gezeten en hele leuke herinneringen aan Mehoni met de klasgenootjes. Via de volleybal kreeg je er nog een hele vriendenkring erbij.”

En Geert is nu coach. “Wel een meerwaarde, als je dan toch komt supporteren”, glimlacht hij.

Verjonging ingezet

“Veel kinderen van ex-spelers zitten nu in de club; sommigen daarvan bloeien echt open in het spel”, zegt voorzitter Nathalie Van Assche. “In ons bestuur is overigens ook de verjonging ingezet en jonge mensen brengen nieuwe ideeën mee. We proberen de clubgeest erin te houden door aan teambuilding te doen, zo gaan we binnenkort voor de derde keer op stageweekend. Je leert elkaar dan eens op een andere manier kennen.”

“Met onder meer Frederick Fransoo, Kristof Keirsebilck en Frederik Lievens hebben we voor zo’n klein clubje best wel toppers voortgebracht. We mogen daar trots op zijn”, besluit trainer Geert Willem. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier