Volkscafé ‘t Breughelke in Rekkem draait de tapkraan dicht

© WO
Redactie KW

De laatste klanten van café ‘t Breughelke trokken woensdagnacht de deur van hun geliefde stamcafé definitief achter zich dicht. 24 jaar lang stond Filip Mulleman (69) er achter de toog, maar zijn café moet weldra plaats maken voor nieuwe appartementen.

“Dit is een volkscafé, waar iedereen welkom is”, weet Filip, terwijl zijn trouwe stamgasten voor een laatste keer op zijn kosten mogen drinken. “Vanavond wordt er gedronken tot alles op is. Het voelt raar om er straks mee te stoppen, maar het is mooi geweest. Na vanavond volgt de opkuis van het café, ik moet nog eens goed nadenken wat ik daarna zal doen.”

Kortrijkzaan

Vanuit Kortrijk belandde Filip 24 jaar geleden in Rekkem om er een café uit te baten. “Vroeger was ik aan de slag als grafisch vormgever maar door de snel evoluerende digitalisering van de grafische wereld kon ik niet meer mee en moest ik afhaken”, vertelt hij. “Ik heb het hier niet gemakkelijk gehad in mijn beginperiode als cafébaas. De Rekkemnaren stonden nogal argwanend tegenover ‘die Kortrijkzaan’, maar uiteindelijk heb ik hun vertrouwen gewonnen en aanvaardden ze me als één van hen.”

johny Turbo

“Ik heb hier veel mooie momenten beleefd en stond hier met plezier achter de toog”, blikt de cafébaas tevreden terug. “johny Turbo was een vriend van me en kwam hier destijds wel eens een pint drinken. Ik had een trouw clientèle, dat doorheen de jaren samen met hun cafébaas verouderde. Mijn klanten zijn echte vrienden geworden.”

“Ik zal vooral de zaterdagochtenden hier missen”, weet stamgast Johan Vanmaris. “Met de maten zeverden we er hier altijd op los. Dan gooiden we met bloemen naar elkaar, met de potten er nog aan vast. Je moest alles met een korreltje zout nemen. Nu moeten we een nieuw stamcafé zoeken, maar het zal moeilijk worden om diezelfde gezellige sfeer terug te vinden.” Met de sluiting van ‘t Breughelke verliest Rekkem opnieuw een van de weinige cafés die het dorp nog restten. “Ik vrees dat de volkscafés zullen uitsterven. Een café dat het enkel moet hebben van inkomsten uit drank is niet langer meer leefbaar”, besluit Filip.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier