Volgend jaar wordt de tiende editie van Fietstoerisme in Harmonie georganiseerd

--> Griet Coppé - Eric Leman - Carl Decaluwé - winnares van de fiets Karolien Samyn - Curd Neyrinck - Kurt Himpe. (Foto JCR)
Redactie KW

De negende editie van deze verkeersveiligheidscampagne werd met een speech van de gouverneur, een receptie en de uitreiking van de prijzen officieel afgesloten. Tijdens ‘Velofollies’ in januari 2019 wordt de aftrap gegeven van de volgende editie.

“West-Vlaanderen blijft de fietsprovincie bij uitstek”, aldus Curd Neyrinck, korpschef zone Riho en drijvende kracht achter dit initiatief. “Westtoer telde maar liefst 5.000.000 recreatieve fietsers op onze West-Vlaamse wegen. Veiligheid blijft een heikel punt. Om die reden blijft dit dan ook de belangrijkste doelstelling van onze campagne. Fietstoerisme in harmonie focust zich op de verkeersveiligheid. Ons concept wil de kennis en het respecteren van de verkeersregels verhogen. Een reglementair uitgeruste en goed onderhouden fiets aanmoedigen. Een correcte en hoffelijke houding van en tussen alle weggebruikers bevorderen en de wegbeheerders aanmoedigen te investeren in goed berijdbare fietspaden. Wij beogen naast de zorg voor de veiligheid van het fiets- en wielertoerisme op West-Vlaamse wegen ook het verhogen van de onderlinge verstandhouding tussen fietsers en andere weggebruikers.”

Verkeersdoden

“Er was in 2018 een stagnatie van het aantal ongevallen”, weet gouverneur Carl Decaluwé. “Er vielen net als vorig jaar vier verkeersdoden te betreuren. Dat zijn vier fietsers teveel. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Sensibiliseren blijft een belangrijk werkpunt. Met ons initiatief ijveren we voor een veilig, hoffelijk en vooral harmonieus verkeer.”

Ook Sinterklaas kwam tijdens het officiële gedeelte het belang van veilige fietspaden voor de kinderen benadrukken.

Gedurende de volledige campagne kan iedereen deelnemen aan een online quiz. Caroline Samyn uit Oudenaarde kwam als laureaat uit de bus en ontving een gloednieuwe Venturelli-fiets uit handen van Eric Leman, peter van deze campagne. “Bij de volgende editie siert de beeltenis van Michel Pollentier de traditionele drinkbussen”, wist Curd nog te vertellen. Deze campagne wordt gesteund door de provincie West-Vlaanderen, de Wielerbond Vlaanderen en de Vlaamse Wielrijdersbond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier