Vlinders en bijen centraal tijdens beurs Tuin & Sfeer in Izegem

De VVPV is klaar voor zijn spetterende plantenbeurs Tuin & Sfeer met vlinders en bijen als thema. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Plantenbeurs Tuin & Sfeer vindt op zondag 27 mei voor het tweede jaar op rij plaats in het park van kasteel Blauwhuis. Het centrale thema dit jaar zijn vlinders en bijen, met onder ander een demonstratie van imkervereniging De Kasteelbie.

Het wordt op de laatste zondag van mei een gezellige drukte in het Blauwhuispark. De plantenbeurs palmt de voorkant van het domein in, er vinden activiteiten in het kader van Dag van het Park plaats en de achterkant wordt het speelterrein voor het gratis stadsfestival Isotopia. “Die combinatie zorgde vorig jaar al voor ongeveer 7.000 bezoekers en we maken ons sterk dat we dat aantal straks opnieuw halen”, vertelt Marnix Oosterlinck van de Vlaamse Vasteplantenvereniging (VVPV). “We verwelkomen 90 standhouders met planten, tuinartikelen en decoratie. Tientallen kunstenaars en hobbyisten stellen hun werken tentoon of zijn ter plaatse aan het werk. Er is ook een demonstratie koken met kruiden en vergeten groenten en we tekenen wederom present met een infostand. Plant in de kijker is dit keer Nepeta of kattenkruid. Dat is een plant die uit vele variëteiten bestaat en een lange bloei in blauw of wit kent. Ze kan tien tot 100 centimeter groot worden. Het is ook een bijenplant en dat sluit perfect aan bij ons centrale thema: vlinders en bijen in de tuin.”

Dat thema deelt de beurs met de Dag van het Park, die die dag in goede banen geleid wordt door de Minaraad van de stad. “In het kader van de Week van de Bij is er een zoekwedstrijd”, weet milieuschepen Nadia Staes (onafhankelijk). “Ze moeten zoeken naar bijenplanten en kunnen daar mooie prijzen mee winnen, zoals insectenhotels van Natuurpunt De Buizerd. De prijsuitreiking vindt op dinsdag 5 juni in het stadhuis plaats. Imkervereniging De Kasteelbie uit Ingelmunster staat er met een demostand over het leven van de bijen en het winnen van hun honing. Er zal ook een reuzengroot springkasteel van 15 op 15 meter staan, waar kinderen stuifmeel kunnen verzamelen en naar de bloemen brengen.”

Ook de Izegemse compostmeesters tekenen terug present, net als aquarium- en terrariumvereniging Danio Rerio en diverse liefhebbersverenigingen met hun hoenders, konijnen, geiten en schapen. Op woensdag 6 juni is er om 20 uur de afsluiter van de Week van de Bij met de eco-comedyshow ‘De Smoestuinier’ van Steven Vromman in het Dorpshuis van Emelgem. Een uur eerder kan iedereen de volkstuintjes in Emelgem bezoeken.

gelegenheidscafé

De VVPV baat tijdens Tuin & Sfeer een gelegenheidscafé uit op het terras aan de ingang van het kasteel. Er is verse aardbeientaart, zelfgemaakte sangria en kasteelbereide soep. Je kan er ook het gelegenheidsbier Tripel van Bram’s Brewery uit Roeselare proeven. “Zijn vader Daniël Van Mullem was met zijn echtgenote Agnes een trouw lid van onze vereniging, maar overleed in januari na een ongeval”, weet Marnix. “Met de verkoop van de tripel zal het overleden lid in gedachten ook op onze beurs aanwezig zijn.”

Tuin & Sfeer vindt plaats van 10 tot 18 uur. Er is voor fietsers een ruime parking aan de inkom van het kasteeldomein. Wagens parkeren aan het goederenstation of aan de achterzijde van het station. Tickets kosten 3 euro. (vadu)

Info: www.vvpv.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier