Vleteren heeft zeven inwoners meer dan het jaar voordien

"Mensen wonen graag in Vleteren", aldus Stephan Mourisse, burgemeester van Vleteren. © RVL
Redactie KW

De gemeente Veteren had op 1 januari 2018 zeven inwoners meer dan het jaar ervoor. Nu wonen er 3.658 mensen, in 2016 waren dat er nog 3.651.

Nu wonen er 1.867 mannen en 1.791 vrouwen in Vleteren, samen dus 3.658 bewoners. In Oostvleteren wonen er nu 1.227 (plus twaalf), in Woesten 1.284 (min 15) en in Westvleteren 1.147 (min 15). In totaal dus zeven meer dan vorig jaar. In totaal waren er 39 geboorten: 15 in Oostvleteren, 13 in Westvleteren en 11 in Woesten. Er waren 35 overlijdens: 15 in Oostvleteren, 10 in Westvleteren en 10 in Woesten.

Twaalf koppels trouwden er vorig jaar en er werden slechts twee echtscheidingen uitgesproken. In Vleteren vertokken 208 bewoners, maar er kwamen er 201 bij.

Uitbreidingsmogelijkheden beperkt

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “Algemeen is het bevolkingsaantal gestegen met 2 procent. Niet spectaculair, maar wij zijn toch tevreden dat we in stijgende lijn gaan. Mocht het van de gemeente Vleteren alleen afhangen, dan zouden we veel meer kunnen groeien, maar hogere instanties beperken onze uitbreidingsmogelijkheden. Het is bedroevend dat veel jonge Vleternaars naar Poperinge of Ieper moeten verhuizen, met als enige reden dat ze geen woning vinden in Vleteren. Mocht de gemeente Vleteren wooneenheden kunnen bijcreëren, vooral in Westvleteren en in Woesten, dan zouden die mensen zeker blijven”, klinkt het.

“We zullen de woonnood bewijzen bij de hogere instanties”

“Oostvleteren heeft het geluk om nog een verkaveling bij te krijgen van een 40-tal loten. Dit zal natuurlijk een serieuze impact hebben op de vooral jonge bevolking, en positieve impact hebben op de betrokken scholen en de lokale handelaars. Mochten dergelijke verkavelingen ook mogen komen in Woesten en Westvleteren, dan stijgen we zeker met een 10% in bevolkingsaantal. Vleteren is gegeerd, vooral bij jonge mensen, aangezien Vleteren heel centraal ligt tussen Veurne en Ieper en tussen Diksmuide en Poperinge. Jammer dat de hogere instanties dit niet willen inzien. Als we bijvoorbeeld onze Vlaamse bouwmeester mogen geloven: voor hem mogen alle kleine gemeentes met de grond gelijkgemaakt worden en organiseert hij een gedwongen volksverhuizing naar de grote steden. Zeer bedroevend om met dergelijke ideeën af te komen”, zegt Stephan Mourisse.

Stilstaan is achteruitgaan

“Maar we gaan verder met onze inspanningen om te zorgen dat ook Woesten en Westvleteren over uitbreidingsmogelijkheden kunnen beschikken. We zullen de woonnood bewijzen bij de hogere instanties, we zijn er al lang mee bezig en hopen dit positief af te ronden. Stilstaan is achteruitgaan en dat moeten we kost wat kost vermijden. En als de hogere instanties ons willen volgen, dan stijgt de bevolking jaarlijks met 10% in plaats van 2%. We zijn tevreden met die 2%, ondanks het feit dat de uitbreidingsmogelijkheden heel beperkt zijn. Die 2% hebben we te danken aan bepaalde inbreidingsprojecten.Mensenwonen graag in Vleteren: er is een goede ligging, een goede sfeer en zoveel meer”, besluit de burgemeester.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier