Vlaanderen pompt 7,5 miljoen euro in nieuw stadsdeel aan Nieuwpoortse jachthaven

De jachthaven van Nieuwpoort is met zowat 2.000 ligplaatsen nu al de grootste van Noord-Europa. © GF
Redactie KW

De Vlaamse overheid heeft 7,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontsluiting van een nieuwe projectsite in Nieuwpoort, op de rechteroever van de IJzermonding. Private ondernemers zullen er werk maken van 1.000 wooneenheden en een dok met 500 ligplaatsen. De Vlaamse regering zette vrijdag het licht op groen voor de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel.

De jachthaven van Nieuwpoort is met zowat 2.000 ligplaatsen nu al de grootste van Noord-Europa. De capaciteit wordt vandaag volledig ingevuld met boten die tot maximaal 15 meter lang kunnen zijn. Er is echter grote vraag naar extra ligplaatsen en de mogelijkheid om ook langere boten te kunnen verwelkomen. Hiervoor is een bijkomend dok nodig, met aangepaste diepgang en infrastructuur. Vlaanderen heeft voor die uitbreiding nu het licht op groen gezet. Er komt een nieuw jachthavendok met 500 extra ligplaatsen, jachthavengebonden bedrijven, horeca en 1.000 extra wooneenheden.

“Het wordt een bruisende site die Nieuwpoort een nieuwe impuls zal geven”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “De jachthaven van Nieuwpoort krijgt meer capaciteit en nog meer uitstraling. Dit project zal een stevige impuls geven aan het toerisme.”

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Een privaat consortium, dat bestaat uit de Artes Group nv, De Cloedt Industrial nv en Dredging International (DEME), zal het project uitvoeren. Vlaanderen investeert 7,5 miljoen euro en West-Vlaanderen en Nieuwpoort investeren elk een miljoen in de ontsluiting.

Er loopt op dit moment een procedure voor de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Daarna kunnen de vergunningsaanvragen behandeld worden. De bouw van het nieuwe stadsdeel zou dan kunnen starten in 2020.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier