Vlaanderen neemt West-Vlaamse campagne tegen zelfdoding niet over

29/11/17 om 19:57 - Bijgewerkt om 19:56

De West-Vlaamse suïcidepreventiecampagne 'Oe ist?' lijkt niet overgenomen te worden door Vlaanderen, omdat de centen zogezegd niet zijn overgedragen.

Vlaanderen neemt West-Vlaamse campagne tegen zelfdoding niet over

© Stefaan Beel

Dat merkte SP.A West-Vlaanderen op tijdens de provinciale budgetbesprekingen woensdag. Volgens hen is 1,7 miljoen euro van het welzijnsbudget zoek geraakt tijdens de overdracht en is de campagne 'Oe ist?' kind van de rekening.

West-Vlaanderen kampt met hoge suïcidecijfers, zelfs op Europees niveau. Net daarom stampte de provincie de campagne 'Oe ist?' enkele jaren geleden uit de grond waar onder meer zanger Brihang en kunstenaar Kamagurka mee aan de slag gingen. Ook al valt het succes van de campagne moeilijk in cijfers uit te drukken, toch maakte ze heel wat los, zelfs buiten de provinciegrenzen.

Nagenoeg alle partijen in West-Vlaanderen hoopten dat Vlaanderen de campagne zou overnemen, maar die kans slinkt zienderogen. "Tijdens de plenaire zitting van de provincieraad v an 28 november over het budget 2018 is gebleken dat 1,7 miljoen euro van de West-Vlaamse gelden die werden ingezet op welzijn, niet meer teruggevonden worden in Brussel. Met deze financiële middelen werden in West-Vlaanderen allerlei welzijnsprojecten opgezet. Eerste slachtoffer hiervan is de algemeen gewaardeerde 'Oe ist?'-campagne", aldus Axel Weydts (SP.A).

Dat het geld zoek is geraakt, ontkent het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD-V). "Er is budget van de provincie overgekomen naar het Vlaamse niveau. In onderling overleg werden afspraken gemaakt over de te continueren projecten in 2018 en 2019. In deze lijst kwam 'Oe ist? ' niet voor", klinkt het. Nochtans zei minister Vandeurzen eerder deze maand dit: "De financiële middelen van de 'Oe ist? '-campagne uit de provincie West-Vlaanderen om het taboe omtrent geestelijke gezondheid te doorbreken, zijn in het kader van de interne staatshervorming niet overgedragen naar Vlaanderen. De afspraak dat we de provinciale projecten waarvan de financiering aan Vlaanderen overgedragen wordt, zouden continueren, is hier dus strikt genomen niet van toepassing."

"Nu zegt hij dat er toch budgetten overkwamen. Geef toe dat dit voor de provincieraad verwarrend is. Men weet in Brussel duidelijk niet goed waar de klepel hangt", aldus Weydts. "Het is duidelijk dat 'Oe ist? ' niet kan en mag gecontinueerd worden door de provincie. Het is altijd onze vraag geweest om dit te laten continueren op Vlaams niveau. Daar heb ik meerdere tussenkomsten over gedaan in de provincieraad. Ook onze collega's in het Vlaams Parlement kaartten dit al aan", aldus Weydts.

"Dat wil echter niet zeggen dat er geen regionaal specifiek welzijnsbeleid mogelijk is of dat maatregelen kunnen genomen worden om specifieke noden, zoals suïcidepreventie in West-Vlaanderen, te ondersteunen. Zo zal met het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie (Vlesp) nagegaan worden welke specifieke acties voor West-Vlaanderen kunnen opgezet worden", klinkt het bij Vandeurzen. Zo werkt de campagne 'Te Gek! ?', waar het Vlesp aan meewerkt, rond soortgelijke thema's.

"Ik hoop echt dat een goede campagne zoals 'Oe ist?', ook na de overname door Vlaanderen, kan blijven bestaan. Iedereen is het erover eens dat deze campagne de juiste snaar raakt. Vlaanderen moet dus het warm water niet opnieuw uitvinden", besluit Weydts.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!