Vlaamse Margo en Nederlander Erik zijn getrouwd dankzij de Izegemse kroegentocht

Erik en Margo leerden elkaar kennen op de Izegemse kroegentocht. (GF) © (GF)
Redactie KW

Traditiegetrouw trekken de Izegemnaars de tweede vrijdag van mei op kroegentocht en dat is ook dit jaar niet anders. De tocht in 2004 werd voor Margo Bekaert en Erik van Leeuwen het begin van iets heel moois. Ruim 13 jaar later zijn de West-Vlaamse en de Nederlander gelukkig getrouwd. Of ze dit jaar terug naar Izegem afzakken voor de kroegentocht op 11 mei is nog niet zeker.

14 mei 2004 is een datum die bij Margo Bekaert en Erik van Leeuwen in het geheugen gegrift staat. De twee leerden elkaar op die dag kennen en sindsdien kunnen ze niet meer zonder elkaar. “Ik ben een Nederlander in hart en nieren, maar ik zak al graag eens af naar de Vlaanders.” begint Erik zijn opmerkelijke verhaal. “Voor mijn job had ik jaren geleden regelmatig contact met Lendeledenaar Frank Bruyneel en we werden bevriend. Frank nodigde mij uit naar de Izegemse kroegentocht omdat hij in het bestuur zetelt en ik ging maar wat graag in op zijn uitnodiging.”

Huwelijk

Erik maakte met veel plezier kennis met de Izegemse kroegen en dat smaakte meteen naar meer. “Ik had in 2003 deelgenomen en dat was mij erg goed bevallen. Ik besloot meteen om het jaar erop nog eens af te zakken naar Izegem. Op 14 mei 2004 trokken Frank en ik van café naar café, maar ik hield het toch het langste vol. Toen Frank al opgegeven had en zijn bed opzocht, was ik nog in The Cottage te vinden. Rond 4 uur ‘s morgens liep ik er Margo tegen het lijf. Ik moet eerlijk bekennen, ik was meteen weg van haar”, glundert Erik.

“Toen ik de volgende ochtend bij Frank in Lendelede aankwam zei ik het meteen, ik ben verliefd! Frank wees mij erop dat je een West-Vlaamse niet zomaar uit haar habitat in West-Vlaanderen krijgt. Ik beloofde hem dat hij mijn getuige zou mogen zijn, mocht het mij ooit toch lukken.”

Al snel werden Erik en Margo een koppel en besloten ze om dat vervelende pendelen tussen Nederland en België op te geven. “Het is lastig om telkens 240 km te moeten rijden als je elkaar wil zien”, geeft Erik toe. “Vandaar dat we ons tussenin vestigden en we een tijdje in Kalmthout woonden. Na een paar jaar besloten we definitief naar Nederland te verhuizen. Dat was voor mijn werk en mijn kinderen de beste oplossing.”

Intussen had Erik al een aantal jaar geen contact meer met Frank. “Frank veranderde van job en hoewel we elkaar voordien dagelijks aan de telefoon hadden, verwaterde het contact een beetje. We hadden een jaar of vijf geen contact meer, tot ik in november 2016 op mijn knie ging voor Margo. Gelukkig zei ze volmondig ja en had ik een getuige nodig. Ik wist meteen wie ik zou vragen.”

“Ik moet bekennen: ik was meteen verliefd op haar”

“Van zodra ik Frank aan de lijn kreeg, wist hij hoe laat het was. ‘Zeg dat het niet waar is!’ was het eerste wat ik te horen kreeg. Margo en ik trouwden op 1 september 2017 en daar was Frank maar wat graag bij. Ik was erg gelukkig, want ik had niemand anders als getuige gewild, hij was er de geknipte persoon voor.”

Margo mag dan wel weg zijn uit West-Vlaanderen, ze heeft het helemaal naar haar zin in Odijk, waar het koppel woont. “Ik ben hier perfect gelukkig! Meer nog, het zou raar zijn voor mij om het opnieuw gewoon te worden in West-Vlaanderen”, lacht ze. “We zakken regelmatig eens af naar België en het is telkens een blij weerzien, maar thuiskomen doe ik intussen in Nederland.”

Omer

Erik en Margo vonden de liefde op de Izegemse kroegentocht, maar ze geraken er helaas niet meer elk jaar. “Ik weet nog niet of we dit jaar op 11 mei in Izegem zullen zijn, maar dat zien we dan wel weer. Ik hou in elk geval erg van die traditie!” zegt Erik. “Hier in Nederland zijn er lang niet zoveel kroegen in één stad of gemeente en dat vind ik best wel jammer. Ik hou daarom wel van Vlaanderen. Als ik er kom, dan weten de mensen die mij kennen trouwens al wat ze mij mogen serveren. Omer is mijn merk geworden, meer nog, we noemden zelfs ons hondje naar het Belgische biertje!”

“Wij kunnen alleen maar positief zijn over de Izegemse Kroegentocht, dus iedereen zou het eens moeten meemaken!” lachen Erik en Margo. “Het heeft ons alvast een geweldig huwelijk opgeleverd!” Erik is trouwens nog altijd van één iets overtuigd. “In 2004 bleek ik de beste drinker te zijn en ook zoveel jaar later kan ik er nog altijd wat beter tegen dan Frank. Toen we dit jaar samen de Ronde van Vlaanderen bezochten, bleek ik nog wat beter tegen het Kwaremontbier bestand… Sommige dingen veranderen nu eenmaal niet!” grinnikt hij. (MVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier