Vlaamse eretekens zijn bijna helemaal West-Vlaams…

© BELGA
Redactie KW

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag 11 juli werden woensdag in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering, 14 Vlaamse eretekens uitgereikt. Opvallen is wel dat vijf van de gelauwerden geboren en getogen West-Vlamingen zijn en dat ook de meeste anderen een band met de kustprovincie hebben.

Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding, waar geen geldprijs aan verbonden is. De bekroonden zijn ‘uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen’ of hebben ‘door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen’. Het Groot Ereteken wordt toegekend aan mensen die zich langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen

Twee West-Vlamingen kregen het Groot Ereteken. Prof. dr. ir. Willy Verstraete (72) uit Beernem werd bekroond als grondlegger van de circulaire economie. Hij is hoofd van het Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie aan de UGent en zet Vlaamse spits-milieutechnologie op de wereldkaart. Zelfs de beroemde Cloaca van kunstenaar Wim Delvoye is een uitvinding van hem.

Ook barones Michèle Sioen (53) krijgt het Groot Ereteken. Zij is gedelegeerd bestuurder van Sioen Industries in Ardooie. Ze was Manager van het Jaar 2017 en is voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Vlaamse Eretekens zijn er voor geboren West-Vlamingen Lutgart Simoens, Gaston Durnez en Manu Keirse. Lutgart Simoens (in mei 90 geworden) kent iedereen uiteraard als radiocoryfee. Ze werd in Ieper geboren en groeide op in Kortrijk.

Schrijver, dichter en voormalig Standaard-journalist Gaston Durnez is geboren in Wervik wordt 90 in september. Bij zijn 80ste verjaardag haalde hij in zijn boek ‘Vroeger waren wij veel jonger’ Hij is ook Commandeur in de Kroonorde.

Prof. dr. em. Manu Keirse is in Brugge geboren en groeide op in Dudzele. Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist inzake rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Hij is auteur van meerdere boeken rond deze thema’s. Hij is ook gezinspolitiek secretaris bij de Gezinsbond.

Dan is er nog weervrouw en klimaatspecialiste Jill Peeters (43) die in Roeselare geboren is en tot haar zevende met haar ouders in Torhout woonde. Ook bij de laureaten is prof. dr. Chantal Van Audenhove (61), directeur van het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy (Lucas), verbonden aan de KU Leuven. Zij is de partner van de Roeselaarse oud-burgemeester en oud-Vlaams minister Luc Martens.

De bekende Catalaans-Belgische cardioloog Pedro Brugada (65), die het Groot Ereteken kreeg, mag zich nu ook West-Vlaming noemen. Tot voor kort was hij OCMW-raadslid in het Oost-Vlaamse Lede maar is nu verhuisd naar Oostende, waar hij voor oktober op de Open VLD-lijst staat.

Postuum werd een Vlaams Ereteken toegekend aan Guido Decoster. Hij was geboortig van Oudergem maar woonde in Brugge. Hij stond 20 jaar aan het hoofd van de Administratie Binnenlandse Aangelegenheden. Hij overleed begin dit jaar in Brugge op 66-jarige leeftijd.

De overige laureaten zijn: de Gentse imam Khalid Benhaddou, Harry Martens (oud-rector van de Universiteit Hasselt), de bekende Herentalse sportdokter Toon Claes, Riccy Fokke uit Aalter (van de organisatie Boeren op een Kruispunt) en Adriaan Raemdonck (oprichter van de Antwerpse kunstgalerie De Zwarte Panter).

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier