Vlaams Belang wil weten waar vermeende Roeselaarse Syriëstrijder is

© Getty Images/iStockphoto
Philippe Verhaest

Het kalifaat van de Islamitische Staat is zo goed als verwoest, maar Vlaams Belang is bezorgd wat er met de Syriëstrijders zal gebeuren. Ook een Tsjetsjeen uit Roeselare is naar het Midden-Oosten vertrokken, zegt de partij. “Die informatie klopt niet”, aldus burgemeester Kris Declercq.

Peter Claeys (Vlaams Belang) gooide tijdens de gemeenteraad het dossier rond de Syriêstrijders weer op tafel. “Een tijd geleden vertrokken honderden jonge moslims vanuit Vlaanderen, Brussel en Wallonië naar Irak en Syrië om er te vechten voor Islamitische Staat. Dit is niet de plaats en het moment om de gruweldaden te beschrijven waarin deze jonge salafisten betrokken waren, maar door de recente gebeurtenissen wil ik dit toch in de schijnwerpers plaatsen. Omdat er ook in Roeselare een Tsjetsjeense salafist was, die naar het Midden-Oosten was vertrokken om er een salafistisch kalifaat op te richten, werd een zogenaamde Lokale Integrale Veiligheidscel in leven geroepen. Die moest zich bezighouden met de dreiging van de radicale islam in onze stad.”

Het raadslid vraagt zich af hoe het is met deze instantie. “Zeker nu een dood verklaarde Syriëstrijder uit het Antwerpse plots nog in leven blijkt te zijn. Kan de stad het spoor van de Roeselaarse Syriëstrijder volgen en weet het stadsbestuur waar hij verblijft? Of is hij gesneuveld? Zo ja, hoe zeker is men hierover? En wat doet de Lokale Integrale Veiligheidscel momenteel?

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “We zijn zéér waakzaam. Nog voor het wettelijk verplicht was, zijn we meteen overgegaan tot de oprichting van een Lokale Integrale Veiligheidscel. We hebben ook een deradicaliseringsambtenaar die zowel preventief als curatief kan optreden. We zijn dus al geruime tijd rond deze materie actief. We komen maandelijks samen en hebben contact met politie en mensen uit het onderwijs om bepaalde signalen op te vangen. Tot op heden hebben we nog geen bestuurlijke maatregelen moeten treffen, maar onze Cel werkt goed.”

De burgemeester heeft de vraag van Peter Claeys ook doorgegeven aan de Cel. “Volgens onze diensten klopt deze informatie niet, maar indien u ons meer kan vertellen, vragen we om ons in te lichten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier