Vincent Van Quickenborne wil lessen trekken uit de tragedie van bloemist Ghislain Deschoemaeker

© (Foto KV)
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Vanavond werd de crowdfunding ten voordele bloemist Ghislain Deschoemaeker afgesloten in aanwezigheid van initiatiefnemer Joeri Pauwels.

Opvallende aanwezige bij dat persmoment waarop de cheque ter waarde van 24.622 euro werd overhandigd aan de bloemist die hard werd getroffen door de werken op de Pottelberg, was Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. Van overheidswege was er tot nu toe weinig reactie gekomen op het filmpje dat KW de wereld instuurde en de daarop volgende mediastorm en solidariteitsactie. Vele reacties op het internet verweten de overheid dat de kleinhandel aan haar lot wordt overgelaten bij grote wegenwerken.

Dit was de reactie van Vincent Van Quickenborne: “Ik denk dat wij als stad vooral iets hebben geleerd de voorbije dagen. Dat is, ten eerste, dat er heel veel solidariteit is bij de mensen. En dat is zeer goed, want dat toont dat mensen nog altijd een groot hart hebben voor mensen die het moeilijk hebben. Ten tweede hebben we geleerd dat wegenwerken sneller moeten vooruitgaan. Maar dat heb ik niet geleerd van Ghislain. Dat heb ik al voor de verkiezingen gezegd. En dat 70 % van de Kortrijkzanen ook vindt dat werken sneller moeten vooruitgaan. De werken op de Pottelberg zijn een zeer slecht voorbeeld geweest van hoe het niet moet.”

Betere bescherming voor de kleinhandel

“Er komen nog wegenwerken aan, en wij gaan als stad in de toekomst niet alleen kijken naar de prijs, maar ook naar de snelheid waarop er wordt gewerkt. Wat ik ook heb geleerd, is dat wij als stad, als overheid, bij werken langer op voorhand handelaars moeten bezoeken en hen moeten helpen. De wetgeving mag dan nog aangepast zijn, op Vlaams niveau, ik denk dat we de handelaars ook moeten helpen. De dingen zijn soms veel te complex voor de mensen. We onderschatten dat. Als we handelaars op voorhand gaan zien, gaan begeleiden, gaan helpen, dan kunnen we dat soort drama’s ook voorkomen. We hebben nu al een ‘minder-hinder’-coördinator, Heidi Debels, die dat zeer goed doet, maar ze kan dat natuurlijk niet allemaal alleen opvangen. We gaan een equipe samenstellen bij de stad die ervoor zal zorgen dat we bij wegenwerken en bij hinder alles veel beter kunnen coördineren. De komende jaren staan er nog veel werken gepland in Kortrijk. De stad wordt mooier en mooier. Maar laat dit een voorbeeld zijn van hoe we het anders kunnen aanpakken, zodat alle kleinhandelaars veel beter beschermd worden.”

Boegbeeld

Tot slot richtte de burgemeester zich tot Ghislain en zei: “Ik ben vooral blij dat je terug de moed gevonden hebt om ertegenaan te gaan. Je filmpje was zeer aangrijpend. Het was ook zeer eerlijk. Dat heeft heel veel mensen aangesproken. Bij ons in het college hebben we daar maandag nog lang over gesproken. En Ghislain, je bent een beetje een voorbeeld geworden voor veel mensen, een boegbeeld. Laten we die ervaring koesteren, laten we ze omzetten in veel positieve energie. Dat heb je heel goed gedaan.”

https://www.youtube.com/watch?v=iwNfon92C6c

(KV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier