VillaVip zoekt zorggezinnen in Diksmuide

In de Grauwe Broedersstraat, net voorbij het Atheneumpad bij de Drie Mussenbrug, komt op de plaats waar een oude boerderij staat de nieuwbouw van VillaVip. (foto ACK)
Redactie KW

De wachtlijsten voor mensen met een beperking groeien elk jaar aan. Ouders van een persoon met een beperking vinden heel moeilijk een plaats voor hun kinderen. En als ze volwassen zijn, vergroot de kans op opvang helaas niet. Eén van de nieuwste aanbieders is VillaVip, een nieuw concept dat mensen met een beperking nieuwe kansen biedt.

VillaVip is een organisatie die doorheen Vlaanderen kleinschalige woningen voor mensen met een beperking aanbiedt. Het nieuwe aan het concept is dat de bewoners, een tiental, samen wonen met een zorgkoppel en hun gezin. In Diksmuide komt in de Grauwe Broedersstraat 132 een dergelijke woning.

Wij vragen geen specifieke diploma’s van het zorgkoppel, maar wel een engagement van minimaal vijf jaar

“De bedoeling is dat mensen met een beperking die de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt en beschikken over een persoonsvolgend budget, samen met een zorgkoppel een nieuw gezin gaan vormen”, verduidelijkt zorgcoördinator Liesbeth De Dekker van VillaVip. “Het gaat om een hedendaagse kleinschalige woning waar het in de eerste plaats gezellig toeven is. Wat het uniek maakt, is dat het leven er heel gewoon verloopt, zoals dat in een gezin het geval is. Zo wordt het een warme thuis, waar elke bewoner beschikt over een eigen ruime kamer met zithoek om zich even in terug te trekken. Belangrijk is dat er dagelijks vers gekookt wordt, in de living samen film kan gekeken worden en dat er in de tuin plaats is voor een moestuin en enkele dieren. De mensen met een beperking en het zorgkoppel en de gezinsleden wonen dus samen in hetzelfde huis.”

24/24 ondersteuning

Het is de bedoeling dat het zorgkoppel voor de bewoners zorgt als een echt ouderpaar. “Het zorgkoppel biedt de bewoners 24/24 ondersteuning. Wij vragen geen specifieke diploma’s van het zorgkoppel, maar wel een engagement en inzet van minimaal 5 jaar en vooral een warm hart voor mensen met een beperking. Het zorgkoppel werkt op zelfstandige basis en wordt door VillaVip ondersteund bij een aantal taken zoals het opmaken van de boekhouding en het omgaan met mensen met een beperking. Voor je de stap zet om zorgkoppel te worden, moeten alle gezinsleden bereid zijn in dit verhaal mee te stappen. Ontzettend veel liefde en onbetaalbare dankbaarheid van de bewoners zullen het leven van het zorgkoppel verrijken. Het is ook de bedoeling dat niet zomaar mensen bij elkaar worden geplaatst. Eerst wordt gekeken of het met iedereen klikt voor er wordt samengewoond.”

Warm hart primeert

Momenteel wordt nog gezocht naar een zorgkoppel voor de woning in Diksmuide. Leeftijd en diploma is niet belangrijk, wat primeert is een warm hart, inzet en enthousiasme om met mensen met een beperking te leven en hen het best mogelijke te geven. Er bestaat in West-Vlaanderen al één VillaVip in Bredene, verder zijn er al in Herzele en Wommelgem en worden er in Brugge en Wevelgem geopend, VillaVip in Diksmuide zal geopend worden in de zomer van 2020.

Wie interesse heeft, wordt uitgenodigd op 27 mei om 18 uur in het Atheneum van Diksmuide in de Grauwe Broedersstraat 73. Inschrijven voor de informatieavond kan via info@VillaVip.be of bij zorgcoördinator Liesbeth De Dekker op 0474 95 17 48.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier