Villa’s van Torhoutse Eveline zwaar beschadigd door aardbeving in Indonesië

Eveline en Frank verhuren twee villa's op hun resort 'Lombok Paradise Villas'. Na de aardbeving moesten de zeven gasten buiten rond het zwembad slapen. © GF

Een verwoestende aardbeving zondagavond bij het Indonesische eiland Lombok heeft het leven gekost aan minstens 300 mensen. Het aantal gewonden is een veelvoud daarvan en zeker 13.000 huizen zijn verwoest. Eveline Haelewaters, afkomstig uit Torhout, woont op Lombok en beleefde zondag de schrik van haar leven. “Ik stond te trillen op mijn benen, dit had ik nog nooit meegemaakt. De daken vlogen omhoog en kwakten terug op de huizen. Ook onze personeelsleden raakten hun huis kwijt door de beving.”

Eveline Haelewaters (45) groeide op in de Slingerstraat in Torhout als dochter van Raymond Haelewaters en Denise Descheemacker. Haar mama is gestorven in 2013.

Ondertussen is Eveline wel al 25 jaar weg uit Torhout. Ze sloeg haar vleugels uit en verhuisde naar Sint-Niklaas. En vandaar ging het vijf jaar geleden naar het Indonesische eiland Lombok.

“Mijn man Frank en ik leerden Lombok kennen door Vlaanderen Vakantieland. We gingen er op vakantie en hebben tijdens die eerste reis al een eigendom gekocht. Een jaar later, in mei 2013 zijn we naar Lombok verhuisd. Mijn man ging met pensioen en ik stopte met werken”, begint Eveline. “Drie keer per jaar komen we terug naar België, telkens voor vijf weken.”

Hels lawaai

Eveline en haar man wonen op een prachtig resort met drie villa’s in Senggigi, het belangrijkste toeristische gebied op het eiland. Twee van de drie villa’s verhuren ze via Airbnb. Eveline zat zondagavond onder het overdekt terras toen de aarde plots lichtjes begon te beven.

Eveline en haar man Frank Rasschaert.
Eveline en haar man Frank Rasschaert.© Repro BC

“Ik liep naar het zwembad buiten en riep run naar onze zeven gasten, twintigers die hier logeerden. Die liepen gelukkig meteen naar buiten. Mijn man was nog in de keuken, maar kwam ook meteen naar buiten gelopen. Het schudden werd alsmaar heviger en de klapperende pannen op de daken van de drie villa’s zorgden voor een hels lawaai. De daken werden opgetild en met een smak terug op de huizen gekwakt. We zagen onze drie villa’s gewoon heen en weer gaan… Het water in het zwembad klotste over de rand. Ik stond te trillen op mijn benen, want deze beving duurde redelijk lang in vergelijking met andere. Onmiddellijk viel de elektriciteit ook uit tijdens de aardbeving. We waren allemaal in shock van wat gebeurde, want zoiets had niemand van ons al eerder meegemaakt”, doet Eveline haar verhaal.

Geen vrienden gewond

De aardbeving had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter, wat gelijk staat aan een zware aardbeving waarbij grootschalige paniek uitbreekt en waar alleen sterke gebouwen weerstand kunnen aan bieden.

Zo’n krachtige aardbeving gaat ook vaak gepaard met honderden doden en gewonden en ook op Lombok was dat helaas niet anders. Ondertussen is het dodenaantal al boven de 300 gestegen en raakten meer dan 1.500 mensen zwaargewond. Liefst 156.000 inwoners zijn weggevlucht. Eveline en haar man verloren gelukkig geen vrienden in de aardbeving. “We hebben in die vijf jaar dat we hier wonen veel vrienden gemaakt op het eiland. Gelukkig is er niemand van onze vrienden gewond geraakt. Onze personeelsleden zijn wel allebei hun huis kwijt door de aardbeving, maar gelukkig raakten ook zij niet gewond.”

Gasten rond het zwembad

“Vlak na de beving begonnen de naschokken, dus terug naar binnen gaan, was echt geen optie. We hebben onze generator opgezet, zodat we toch verlichting hadden. We zijn toen ook even in de villa’s gaan kijken en het was ongelooflijk hoeveel schade er was aangericht in enkele seconden tijd! De hele avond volgden er nog hevige naschokken met een magnitude van 4.5 tot 5.5. Even na middernacht hebben we de gasten allemaal buiten geïnstalleerd zodat ze rond het zwembad konden slapen. Ook wij hebben buiten geslapen.”

Op Lombok raakten liefst 13.000 huizen verwoest. Ook de villa's van Eveline en Frank liepen heel wat zware schade op.
Op Lombok raakten liefst 13.000 huizen verwoest. Ook de villa’s van Eveline en Frank liepen heel wat zware schade op.© GF

“Al kwam van slapen niet veel in huis, want tussen 1 uur ‘s nachts en 7 uur ‘s morgens volgden liefst nog 13 naschokken. ‘s Morgens toen het terug klaar werd, was de schade pas echt duidelijk. Niet alleen was er veel schade op en onder de daken, ook binnen zitten de muren vol barsten in de hoeken van de kamers. En dat zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.”

Ring of fire

“Indonesië ligt op de ring of fire, dus we hebben hier regelmatig eens met een lichte beving te maken. Niet maandelijks, maar wel regelmatig. Maar dit zijn dan bevingen met een magnitude van 3 of 3.5. Vorige week was er wel nog een aardbeving van 6.5. De grote bang van zondag was een 7, wat wil zeggen dat die vijf sterker was dan de beving van vorige week.”

“Toen was er zelfs geen glas verschoven in de keuken. Nu liggen de plinten eraf in de keuken. Zelfs een fles rum en een fles gin zijn gewoon kapot gesprongen in de kast, terwijl ze eigenlijk niet om konden vallen want ze stonden vast”, meet Eveline de schade op.

Spookhotels

Het epicentrum van de aardbeving lag op bijna 30 kilometer ten noordoosten van Lombok en schrikte ook het naburige en erg populaire eiland Bali op. Lombok is misschien niet zo populair als Bali, maar trekt toch ook heel veel toeristen. Op het moment van de aardbeving was dat niet anders. “De toeristen zijn allemaal gevlucht. De politie heeft alle hotelgasten geëvacueerd. Het Sheraton Senggigi is een spookhotel momenteel. Een vriend van ons is eigenaar van het befaamde en award winnende hotel Puri Mas. Al zijn gasten hebben zondag op matrassen op de parking moeten slapen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier