Vijfde aflevering van Bibliografie van Oostendse geschiedenis is uit

De werkgroep die de vijfde editie van de bibliografie realiseerde met van links naar rechts Nadia Stubbe, cultuurschepen Bart Plasschaert, Erwin Mahieu, Georges Van Duyvenboden, Claudia Vermaut, Mark Van Hyfte en professor dr. Luc François. © ML
Redactie KW

Zopas verscheen het vijfde aflevering van de Bibliografie van de geschiedenis van Oostende. Een werk in opdracht van de Heem- en Geschiedkundige kring De Plate met medewerking van de UGent en het stadsarchief.

Oostendenaar en professor dr. Luc François is de eindredacteur van de reeks. Deze laatste publicatie bevat zowel boeken als artikels die verschenen zijn in de periode 2012-2016. De vijf afleveringen samen leverden 8.900 titels op. “In vergelijking met de werkzaamheden van deel 1, gepubliceerd in 2000 is het opzoekwerk fel veranderd”, zegt de professor. “Toen werd er volop overgeschreven, gekopieerd en manueel verwerkt. Vandaag zijn de digitale mogelijkheden eindeloos.”

Qua opnamecriterium geldt enkel dat het moet gaan over het verleden van de stad. Met kwaliteit, aard, lengte en opzet wordt geen rekening gehouden. “Opvallend is wel dat het aantal publicaties verminderd is met zo’n 30 procent. Daarbij verschijnen er nog weinig werken die periode- of themaoverschrijdend zijn en gaat de meeste aandacht naar de hedendaagse Oostendse geschiedenis. Toppers zijn de visserij, visvangst, visverkoop, havenproblematiek en -beleid, toerisme en kunsten. Vooral architectuur, letterkunde en schilderkunst scheren hoge toppen. De meeste werken beslaan de historische periodes vanaf de 19de eeuw, met uitzondering van het Beleg van Oostende en de Oostendse Compagnie.”

(ML)

De bibliografie is onder andere digitaal te raadplegen via www.oostende.be/archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier