Vijf opmerkelijke bunkers aan de kust openen voor één dag

© Provincie West-Vlaanderen
Hannes Hosten

Zondag is het weer Bunkerdag. Dan zijn in meerdere Europese landen bunkers te bezoeken. Bij ons zorgt de provincie West-Vlaanderen er al voor de derde keer voor dat we een kijkje kunnen nemen in deze relieken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Zeventien bunkers, voornamelijk aan zee, zijn open voor het publiek, onder meer in Oostende, Blankenberge, Bredene, De Panne, Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde.

Batterij Aachen: bunkercomplex uit WO I

Na jaren van restauratie werd het bunkercomplex Batterij Aachen in het domein Raversyde dit jaar weer geopend. De Batterij Aachen dateert uit de Eerste Wereldoorlog en biedt een uniek beeld van de Duitse kustverdediging tijdens deze oorlog. De methodes die toen werden gebruikt aan dit kleine stukje versterkte kust, werden later op gigantische schaal gekopieerd voor de tweede Atlantikwall, die Hitler liet bouwen van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse kust. De Atlantikwall in Raversyde is zondag gratis open voor het publiek. Naast de Batterij Aachen kan je er ook de batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog ontdekken. Er zijn geleide wandelingen in het domein en je kan er de tijdelijke expo ’44-’19. Van bevrijding tot verzameling en het project Atlantic Wall van topfotograaf Stephan Vanfleteren bezoeken.

Observatiebunker: turen met historische verrekijker naar zee

Vijf opmerkelijke bunkers aan de kust openen voor één dag
© Kerlijn Van der Cruyssen

Deze observatiebunker en vuurleidingspost zijn het enige wat nog rest van een batterij met zwaar spoorweggeschut, dat vanaf eind 1941 in Bredene geïnstalleerd werd ter bescherming van de torpedobootbasis in Oostende. De waarnemers in de bunker beschikten over drie zware kanonnen, die alle richtingen uit konden schieten. De spoorwegkanonnen waren via een spoorlijn verbonden met het station van Oostende. In deze bunker is er zondag ook een demonstratie van historische verrekijkers. Je krijgt de kans om door zo’n kijker naar de zee te turen.

Geschutsbunker: uniek voor heel de Noordzeekust

Vijf opmerkelijke bunkers aan de kust openen voor één dag
© Provincie West-Vlaanderen

Deze geschutsbunker (Regelbau 680) wordt voor de eerste keer opengesteld voor het publiek. Het is een restant van het Steunpunt Blankenberghe Mole, dat deel uitmaakte van een groot steunpunt dat de havengeul van Blankenberge moest verdedigen. De bunker was uitgerust met een antitankkanon dat de havengeul en het strand in oostelijke richting flankeerde. Deze goed bewaarde geschutsbunker is uniek voor België en bij uitbreiding zelfs voor de hele Noordzeekust. De bunker wordt tegenwoordig gebruikt als voorraadruimte van de aanpalende horecazaak.

Batterij De Halve Maan: bunkercomplex voor luchtafweer

Vijf opmerkelijke bunkers aan de kust openen voor één dag
© Kerlijn Van der Cruyssen

Batterij De Halve Maan op de Oosteroever in Oostende is een uniek bunkercomplex, dat normaal niet wordt opengesteld voor het publiek. Op Bunkerdag kan je er een begeleide wandeling maken. De Halve Maan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingericht door de Duitsers en is het enige nog bewaarde bunkercomplex in België voor luchtafweer. Het werd gebouwd op een ouder 17de -eeuws verdedigingswerk. In de Eerste Wereldoorlog werd hier de Duitse batterij Eylau gebouwd, maar daar blijft vandaag slechts heel weinig van over. Best vooraf inschrijven op info@raversyde.be of 059 70 22 85.

Commandobunker: met airco en centrale verwarming

Vijf opmerkelijke bunkers aan de kust openen voor één dag
© Provincie West-Vlaanderen

In De Panne is een bijzondere commandobunker uit de tijd van de Koude Oorlog te zien. De bunker in de Sportlaan bevond zich op het Combat Operation Centre (COC) voor de nabijgelegen Luchtmachtbasis Koksijde. Het COC-domein was van 1953 tot 1999 militair grondgebied. De 36 meter lange en 13 m brede commandobunker had één bovengrondse bouwlaag en een ondergronds centraal gedeelte. Binnenin was er een airco-installatie, een centrale verwarming en het drinkwater werd ter plaatse opgepompt via een nabijgelegen pompstation. Er huizen nu vleermuizen in de bunker.

(HH/MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier