Vierde fairtradekoffieverkoop in Vijve: “Opbrengst gaat naar aankoop van een broodnodige wagen”

Zuster Lieve Leenknecht met enkele van haar weeskinderen. © gf
Redactie KW

Verschillende jaren werd er een succesvolle pizzaverkoop georganiseerd voor het weeshuis in Congo van zuster Lieve Leenknecht, de zus van pastoor Patrick. Nu pakt men voor de vierde keer uit met een fairtradekoffieverkoop.

“Ik ging al enkele keren op bezoek in de missiepost in Popokabaka in Congo waar mijn zus Lieve werkt met weeskinderen en ik kon er vaststellen dat de opbrengt van de pizza- en koffieverkoop telkens goed besteed werd”, verklaart pastoor Patrick Leenknecht. “Mijn zus verblijft al sinds 1994 in Popokabaka en in 2005 zette het weeshuis een belangrijke stap met de bouw van een kleuterschool. Daar kwamen ondertussen zes klaslokalen voor de lagere school, een kantoor voor de directie, een leraarskamer, een sanitair blok en een polyvalente zaal bij. Die zaal beschikt ook over een groot dak, dat veel water kan opvangen. Jammer genoeg ontbraken daar een grote waterput en de nodige sanitaire voorzieningen, maar dat hielpen wij mee realiseren met onze derde koffieverkoop.”

Een wagen is onmisbaar voor het vervoer van zieken uit de dorpen naar het hospitaal

“Het ligt in de bedoeling van de school om op termijn volledig in de eigen behoeften te voorzien en er werd al een hele weg afgelegd. Tot enkele jaren geleden was er geen stromend water en elektriciteit in Popokabaka, maar een grote waterput en zonnepanelen losten dat probleem op. De kinderen kunnen daardoor in de beste omstandigheden aan hun toekomst werken. Gevarieerde voeding is eveneens belangrijk en door de voedingsmiddelen zelf te kweken ligt de prijs bovendien een stuk lager. Zo kwam er een boerderij met koeien, varkens, kippen, ganzen, fruitbomen en een groentetuin.”

“Verder liggen er zeven vijvers voor de kweek van inheemse vissen. Dit jaar geven wij het weeshuis met onze vierde koffieverkoop opnieuw een duwtje in de rug en niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Om verplaatsingen te maken in de brousse van Congo is een auto broodnodig. Zowel de pick-up als de jeep van de missiepost hebben hun beste jaren gehad en staan nu zelfs in panne. Een wagen is nochtans onmisbaar voor het vervoer van zieken uit de dorpen naar het hospitaal van Popo of voor speciale onderzoeken in Kasongo-Lunda(165 km) of Kinshasa(400 km). Daarnaast is er de aanvoer van medicatie uit Kinshasa, van voeding voor het weeshuis en het hospitaal en van schoolbenodigdheden. Die wagen is ook onmisbaar voor hun vishandel en de opvolging van de veestapel. Ik hoop dan ook dat onze koffieverkoop het succes van de vorige edities kan evenaren en dat wij de aankoop van een auto mee kunnen helpen financieren. Mensen van buiten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie kunnen de actie ook steunen, maar ze zullen de koffie op een afgesproken tijdstip zelf moeten komen afhalen”, besluit pastoor Patrick Leenknecht. (IVD)

De Bayaka Congo koffie kost per pakje 4,5 euro of 5 euro voor deca en voor decapads. Bestellen tot maandag 25 februari via p.leenknecht@skynet.be of op 056 60 32 76. De koffie wordt geleverd in maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier