Vier vriendinnen uit Izegem lopen 100 km voor overleden Ine

De loopsters tegen kanker. We herkennen Josefien Lammertyn, Hanne Mistiaen, Jozefien Delaere en Nele Desimpel. (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Vriendinnen Jozefien Delaere (33), Josefien Lammertyn (33), Nele Desimpel (35) en Hanne Mistiaen (34) doen op 24 maart mee aan de 100 kilometer voor Kom op tegen Kanker. Dat doen ze voor hun goede vriendin Ine Van der Meulen, die in 2011 de strijd tegen leukemie verloor. Om het startbedrag van 2.500 euro bij elkaar te sprokkelen, organiseren ze op vrijdag 15 februari een spaghetti-avond.

Josefien en Ine leerden elkaar kennen in de paardenclub van Passendale. “Het klikte en we werden al vlug goede vriendinnen”, vertelt ze. “In mei 2011 volgde echter het keiharde nieuws dat ze leukemie had. Het werd een korte strijd, die ze een paar maanden later helaas verloor. Veel te vroeg en veel te jong, ze was amper 23 jaar. Ze was nog in de fleur van haar leven, stond op het punt samen te gaan wonen en was actief in jeugdbeweging KLJ en haar studentenclub. Ze was enthousiast, had een mooie, spontane glimlach, was geliefd en gaf veel terug als je haar je vertrouwen schonk. Haar dood hakte er bij haar ouders Ingrid en Johan, broer Dieter en vele vrienden hard in.”

Toch bleven zij niet bij de pakken zitten. In de jaren na haar dood organiseerden vrienden geregeld een benefiet of namen ze deel aan een sportevenement voor het goede doel om haar te eren. Zo namen er reeds enkele deel aan de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker met de fiets. “Zo ben ik in augustus vorig jaar op het idee gekomen om me met drie andere vriendinnen in te schrijven voor de 100 kilometer run voor Kom op tegen Kanker. Het is een vrij jong evenement dat op 24 maart voor de tweede keer doorgaat in provinciedomein De Schorre in Boom.”

Tempo opgeschroefd

Josefien contacteerde vriendinnen Jozefien, Hanne en Nele, die meteen bereid waren een sportieve prestatie voor het goede doel te leveren. “We waren al langer bezig met recreatief lopen en dus was deze uitdaging wel iets voor ons”, vertelt Hanne. “Al hebben we het trainingstempo serieus op mogen schroeven. Vroeger liepen ik en Nele twee keer per week tien kilometer, maar nu lopen we vijf keer per week. Wij twee zijn de meest geoefende van de vier en dus is er besloten dat Nele de 30 kilometer en ik de 40 kilometer op mij zal nemen. Josefien gaat voor de 10 kilometer en Jozefien voor de 20 kilometer. De bedoeling is dat de persoon die de langste afstand aflegt, het eerst start en dan gaandeweg gezelschap krijgt van de andere lopers. Op die manier blijven we gemotiveerd en kunnen we elkaar aanmoedigen.”

Al veel getraind

De dames sloegen al lustig aan het trainen. De voorbije maanden volgden reeds enkele tests. “Vooral voor mij was dat een uitdaging, omdat ik nog geen loopervaring had”, vertelt Josefien. “Ik ben begonnen met de Start to Run-lessen voor vijf kilometer en ondertussen hebben we samen de Warmathon in Brugge tot een goed eind gebracht. We liepen ook al de Pekkerscorrida in Izegem en de Rode Neus Loop in Pittem. Los daarvan trainen we vaak aan het sportstadion in Izegem. Dat is onze vaste stek. Met de Running Ladies hebben we ook met andere dames een clubje om te gaan lopen.”

We zijn enorm gemotiveerd, want zo leeft Ine toch nog een beetje verder

Zien ze de uitdaging nog zitten, nu alles dichterbij komt? “Zeker, we zijn enorm gemotiveerd”, vertelt Josefien. “We zijn blij dat Ine op die manier toch een beetje verder leeft. En als we het even moeilijker hebben, dan denken we aan haar en zullen we meteen weer kracht vinden.

Bovendien zijn de ouders van Ine zeer blij met dit initiatief. Ze hebben speciaal hun skivakantie verplaatst om op 15 februari naar de benefiet te komen en ook de mensen van de paardenclub hebben er hun nieuwjaarsreceptie voor verplaatst.”

spaghetti-avond

Ook de KLJ van Passendale vormt op 24 maart een loopploegje. “Omdat zij zich eerst inschreven, hebben we ons team dan maar ‘Lopen voor Ine 2’ gedoopt”, vertelt Jozefien. “Elk team dat aan de start verschijnt moet op voorhand 2.500 euro inzamelen. We kunnen daarbij gelukkig rekenen op enkele trouwe sponsors. Onder andere onze mannen steunen ons en doen met sponsoring van hun bedrijven hun duit in het zakje.” Daarnaast organiseren de dames op vrijdag 15 februari ook een spaghetti-avond in zaal Coffez in Emelgem. “Die is al uitverkocht, maar iedereen is welkom om er vanaf 16 uur een werkmanspintje te komen drinken”, zegt Nele. “Ook de opbrengst van de drank gaat immers naar het goede doel. Tussen 18.30 en 21 uur is er de spaghetti-avond, maar vanaf 21 uur kan je er toogplanken met DJ-parade. Daarnaast kunnen mensen ook steunkaarten kopen.”

Surf hiervoor naar www.100kmrun.be, kijk bij ‘Lopen voor Ine 2’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier