Vier twintigers nemen bar in cultuurcentrum De Schakel over

© MVGD
Redactie KW

Phebe Lippens, Jan Waelkens, Pieter Duthoy en Jasper Coorevits zijn vanaf nu de gezichten van de foyer in De Schakel. Met deze vier twintigers komt het jonge geweld aan de macht in de bar van het cultuurcentrum. “We zijn vier vrienden met een voorliefde voor stand-upcomedy, muziek maar ook voor Zulte Waregem”, zo luidt het.

Veel horeca-ervaring, een aanstekelijk enthousiasme en een frisse, jeugdige uitstraling: dat zijn de wapens waarmee het jonge viertal straks de klanten van De Schakel in de bar zal verwelkomen. Sedert 1 juli zijn ze officieel de nieuwe concessiehouders en uitbaters van de cafetaria al levert dat voorlopig niet veel werk op.

De echte start is pas voor half september als het nieuwe seizoen van cultuurcentrum De Schakel begint.

“We hebben nu een contract voor een periode van drie jaar en dat vinden we prima zo”

Jullie voorganger, Katrien Longueville, was hier 18 jaar concessionaris. Gaan jullie voor meer?

Jan: “(Lachje) Neen, dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. We hebben nu een contract voor een periode van drie jaar en dat vinden we prima zo. Uiteindelijk zijn we met zijn allen nog jong en weten we ook niet hoe ons leven er over drie jaar zal uitzien. Misschien zijn er wel van ons die dan aan kinderen denken en hun leven anders willen uitbouwen. We weten het niet en we maken ons daar ook niet druk om. We zien het wel. We zijn trouwens allen van plan onze hoofdjob te behouden want de bar van De Schakel doen we als zelfstandige in bijberoep.”

Waarom willen jullie een bar in een cultuurcentrum openhouden?

Jan: “Ik denk dat we allemaal wel iets met cultuur hebben. Mijn ouders hebben hier al lang een abonnement en zo ben ik ook regelmatig naar voorstellingen beginnen komen. Ik denk dat dit voor de meesten van ons zo is.”

Pieter: “Zo houden we allemaal wel van stand-upcomedy en van muziek en daarvoor moet je toch vaak in een cultuurcentrum zijn. Het afgelopen seizoen ben ik zelf naar Philippe Geubels komen kijken en heb ik ook Brihang gezien.”

Jasper: “Een andere motivatie is dat we vanaf nu voor eigen rekening werken en die enorme ervaring die we zo gaan opdoen is toch ook wat ons hierin aantrekt. Daarom hebben we ook een vennootschap opgericht.”

De job betekent wel dat jullie vaak ‘s avonds en in de weekends aan de slag zullen zijn. Dat schrikt niet af?

Phebe: “Neen, we zijn dat al gewend van de voorbije jaren toen we allemaal wel ergens in de horeca mee werkten. Ik vermoed dat we in het begin ook altijd met vier aanwezig zullen zijn bij activiteiten in De Schakel. Als na verloop van tijd goed duidelijk is welke activiteiten voor een grote opkomst zorgen en welke niet, zal dat wel veranderen. Misschien volstaat het dan wel als we op kalme avonden maar met zijn tweeën present tekenen. Omgekeerd zullen we voor drukke avonden ook studenten aanwerven en met het systeem van flexijobs werken.”

Jan: “Wat we bijvoorbeeld wel door het weekendwerk zullen moeten opgeven, zijn de thuismatchen van Zulte Waregem. We zijn alle vier echte voetbalfans en hadden tot nog toe een abonnement. Dat hebben we dus niet vernieuwd. Al sluiten we het niet dat we nog af en toe een thuismatch zullen kunnen meepikken.”

“We zijn alle vier voetbalfans, maar zullen voortaan toch de thuismatchen van Zulte Waregem moeten opgeven”

In de bar van een cultuurcentrum komt al eens een artiest iets drinken. Wie hoop je hier volgend seizoen te zien passeren?

Jan: “Het lijkt me wel leuk om even een praatje te kunnen slaan met William Boeva, een stand-upcomedian die ik wel kan waarderen. Met zijn kleine gestalte durft hij zich al eens te kijk te zetten. Chapeau daarvoor. Gers Pardoel mag hier volgend seizoen ook best wel iets komen drinken. Hij is wel een Hollander maar ik vermoed toch dat we mekaar zullen verstaan (lacht).”

Pieter: “Zet daar Otto Jan Ham ook maar bij. Hij geeft hier volgend seizoen een spreekbeurt. Van hem vraag ik me vaak af of hij ook in het dagelijkse leven diezelfde ironische manier van praten heeft zoals in ‘De Ideale Wereld’. Of is hij dan net heel ernstig. Dat wil ik dus wel eens weten.”

Jullie lijken goed op elkaar ingespeeld. Zijn jullie al lang vrienden?

Jasper: “Phebe, Pieter en ik kennen mekaar al van toen we in de Chiro in Waregem actief waren. Jan en Pieter hebben al contact van toen ze nog kinderen waren. Als ik het goed begrepen heb, zaten ze al samen in dezelfde crèche (lacht).”

Phebe: “Via Pieter kennen wij Jan intussen ook al tien jaar. Hij kon niet bij de Chiro blijven, omdat hij ook in het voetbal actief was en op zondag zijn matchen moest afwerken. Hij bleef wel naar al onze evenementen komen.” (Freddy Vermoere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier