Vier motorrijders nemen voortouw in ‘Wielsbeke Rijdt’: “Bochtig parcours is leukst”

V.l.n.r. Nick Mabbe, Bart Desmet, Stefaan Maelfait en Claude Vandenberghe bij één van de motoren. © NVR
Redactie KW

Vier bevriende motorrijders organiseren voor de zevende keer Wielsbeke Rijdt. Bart Desmet, Nick Mabbe, Stefaan Maelfait en Claude Vandenberghe nemen de organisatie opnieuw voor zich. Op 22 juni trekt de karavaan van 40 motoren naar Kwaadieper in Noord-Frankrijk. “Het wordt een bochtig parcours langs smalle wegen. Zo hebben we het het liefst”, klinkt het.

14 jaar geleden stampten enkele vrienden motorclub De Saaie Bende uit de grond. Die club heeft zijn thuisbasis in café ‘t Glazen Dak langs de Rijksweg. “We gingen samen af en toe naar ‘t Glazen Dak. Velen hadden al een motor. Daarom spraken we af samen eens een ritje te doen naar Middelkerke. Snel volgden nieuwe ritten en nu onderneemt de Saaie Bende elke zondagvoormiddag een rit van 130 km. We zijn we een hechte vriendengroep geworden”, zegt Bart. Hij heeft al 14 jaar een motor. Zijn kameraad Claude rijdt al zeven jaar met een motorfiets, terwijl Bart en Nick al 30 jaar met één rondrijden. Volgens hen gaat er niets boven een motorritje. “We houden van een bochtig parcours. Wat je voelt als je door de bochten laveert is vrijheid. Je geeft al je zintuigen de kost, want je kan genieten van een heleboel geuren en kleuren. Je ontdekt plaatsen die je anders nooit ziet”, meent Stefaan. “Tussen de ritjes door houden we eens halt aan een tof terrasje om een koffie te drinken. We leven als Bourgondiërs. Een motorrit is voor ons dan ook echt genieten. Je bent weg met vrienden om te ontstressen, maar tegelijk ben je even in jezelf gekeerd op de motor”, vult Nick aan.

Iedereen is welkom en plezier staat voorop tijdens onze rit

Alcoholverbod

Die gedeelde passie voor de motor leidde ertoe dat de vier kameraden een jaarlijkse toertocht van meer dan 250 km organiseren. Zeven jaar geleden volbrachten ze voor het eerst zo’n dagtrip. “Door de connectie tussen Wielsbeke en het Noord-Franse Le Cateau besloten we naar onze zustergemeente te rijden. Het jaar daarna deden we dat opnieuw. We kozen ook voor nieuwe bestemmingen. Zo reden we al eens naar Dour en het hellend vlak van Ronquières”, vertelt Bart. Dit jaar trekken de vrienden dus naar het Noord-Franse Kwaadieper. “We rekenen op 40 motors. Dat zijn dus 50 tot 60 mensen. We beginnen ‘s morgens om halfacht. Drie tussenstops later komen we rond halfzes terug aan, waar een barbecue zal klaarstaan. Tijdens de rit geldt uiteraard een alcoholverbod”, zegt Nick.

Zwaaien en lachen

Voor de Wielsbeekse motorrijders is 22 juni dus een belangrijke dag. Daarop nodigen ze ook bevriende motorrijders uit. “Onze rit heet Wielsbeke Rijdt omdat alle motorrijders uit Wielsbeke en omstreken mee mogen rijden. Iedereen is welkom en plezier staat voorop tijdens onze rit”, zegt Claude.

De motorrijders van de Saaie Bende hebben dan misschien wel een ruwere bolster, maar toch hebben ze hart op de juiste plaats. Vriendschap is voor hen het belangrijkste goed. Dat zien we ook aan andere initiatieven waar ze bij helpen. Zo zullen ze op 23 juni helpen bij een toertocht van het Multifunctioneel Centrum Ten Dries in Landegem. “De dochter van een van onze vrienden volgt les op die school voor andersvalide kinderen. Op die dag mogen ze in zijspan rondrijden. De Saaie Bende zal de zijspannen begeleiden door het verkeer. Ons hart breekt als we de kinderen zien zwaaien en lachen”, legt Nick uit. “Meer dan die glimlach hoeven we niet. Als we kunnen helpen door met de motor te rijden, dan staan we klaar”, sluiten ze af. (Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier